Widok do druku

Forum dysusyjne

co na obiad

Swobodne rozmowy o rzeczach ważnych i mniej istotnych w fotografii i nie tylko.

Re: co na obiad

Nowy postglamourzab | czw 16.07.2015, 15:00

ja dzisiaj mam lazanie, jedno z moich ulubionych dań :) nie mogę się doczekać aż będzie podane do stołu :D
_____________________
PrestaShop i Allegro
glamourzab
 
Posty: 1
Na forum od: 16.07.2015
Ostatnio na forum: 16.07.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postmrtoccara1875 | czw 16.07.2015, 16:14

ja dzisiaj na obiad miałem pyszną kasę z sosem bardzo dobre danie sos taki bardziej z mięsa wieprzowego. Na drugie danie które właśnie dochodzi będę jadł sobie ziemniaki z mięsem i świeżą kapustką z marchewką papryczką ogórkiem i pomidorem. Sałatka raczej tak na odświeżenie swojego organizmu.
mrtoccara1875
 
Posty: 3
Na forum od: 29.07.2014
Ostatnio na forum: 16.07.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postZywia2984 | czw 16.07.2015, 21:46

Pstrąg z cytryną - pstrągi dokładnie czyścimy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Nacieramy z obu stron odrobiną soli i pieprzu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ryby układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy tymiankiem lub/i ziołami prowansalskimi. Do środka każdej ryby wkładamy cienkie plasterki masła. Zawijamy folię i pieczemy z obu stron na rozgrzanym grillu (bądź w piekarniku w 180 stopniach) około 15-20 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zywia2984
 
Posty: 5
Na forum od: 29.07.2014
Ostatnio na forum: 28.07.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postTHECHARLES2999 | pią 17.07.2015, 9:54

Gołąbki z miodem

1/2 kg mieszanego mięsa mielonego
3-4 łyżki masła
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki ryżu
średnia główka kapusty (ok. 1 kg)
3 łyżki musztardy
400 ml rosołu z kostki
4 łyżki płynnego miodu
sól, pieprz
Mleko podgrzać. 2 łyżki masła rozgrzać w rondlu, wsypać ryż, przesmażyć. Przyprawić solą i pieprzem, wlać gorące mleko, zamieszać. Gotować około 15 minut na niewielkim ogniu. Kapustę oczyścić, odrzucić zwiędłe liście, wykroić głąb. Oddzielić 12 ładnych zewnętrznych liści, skroić zgrubiałe żyły. Liście opłukać, zanurzyć na 2 minuty w osolonym wrzątku, wyjąć, opłukać w zimnej wodzie. Pozostałą kapustę drobno poszatkować. Mięso wymieszać z ryżem, poszatkowaną kapustą oraz musztardą, przyprawić solą i pieprzem. Na każdym liściu kapusty położyć porcję farszu, zawinąć dolną krawędź, następnie boki liścia, zwinąć w rolady. Pozostałe masło rozgrzać na patelni, obsmażyć gołąbki ze wszystkich stron, przełożyć do brytfanny. Gołąbki posmarować miodem, podlać rosołem. Gołąbki piec 45 minut w temperaturze 200 C. Od czasu do czasu odwrócić i polać sosem z pieczenia. Podawać z pur e ziemniaczanym i żurawiną.
THECHARLES2999
 
Posty: 5
Na forum od: 29.07.2014
Ostatnio na forum: 14.08.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postRadowid96 | pią 17.07.2015, 12:27

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem :)
1. Ryż ugotuj z dodatkiem kurkumy
2. Osącz na sicie
3. Kurczaka posyp sola, pieprzem, papryką słodką i ostrą
4. Usmaż na 5 łyżkach oleju
5. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, przesmaż cukinię z papryką, przełóż na talerz
6. Na patelnię włóż kolejne 4 łyżki oleju, i usmaż pokrojone w paski grzyby
7. Ryż połącz z warzywami i grzybami
8. Wbij jajka, wsyp ser, dopraw solą, pieprzem, ziołami i gałką muszkatołową
9. Foremkę wysmaruj masłem, włoż masę i piecz 50 minut w 190 st.,
Radowid96
 
Posty: 4
Na forum od: 29.07.2014
Ostatnio na forum: 07.08.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postTheJulia75 | sob 18.07.2015, 8:25

Stary to jest przepis. Nie wiem co Ty w tym przepisie widzisz. Przede wszystkim on jest dla jakiś małojadków..Ja bym się z niego nic nie najadł. Wolę zjeść sobie jakiegoś steka z ziemniakami. To mnie zawsze stawia bardzo dobrze na nogi i sprawia, że chcę mi się żyć :)
TheJulia75
 
Posty: 4
Na forum od: 29.07.2014
Ostatnio na forum: 20.08.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postRUBYXYZ76 | sob 18.07.2015, 21:46

Teraz jest sezon na grilla, więc grillowaliśmy dziś:-)
Grillowany łosoś z warzywami i polentą-)
Łosoś:Łososia myjemy ,dzielimy na dwie porcję, usuwamy delikatnie skórę.
Oprószamy przyprawami , skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Odstawiamy.
Warzywa: Wszystkie warzywa myjemy , czosnek obieramy.
Paprykę , bakłażana i cukinię kroimy w plastry.
Kolbę kukurydzy przekrawamy/przełamujemy na 4 części.
Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek.
Polenta:W garnku zagotowujemy wodę z masłem i solą , wsypujemy kaszę.
Gotujemy do momentu powstania papki.
Kaszę przelewamy do płaskiego naczynia , odstawiamy do zastygnięcia.
Kroimy w paski a następnie w kostkę.
Grillujemy warzywa z polentą na rumiano z jednej strony , przekręcamy w tym momencie kładziemy na grilla łososia.
Rybę także grillujemy na umiano z obu stron.
Na talerzach układamy porwaną sałatę lodową z kiełkami , na nią kładziemy porcję warzyw , polenty oraz łososia.
Oprószamy warzywa świeżo mieloną solą i pieprzem.
Łososia podajemy z plasterkami cytryny i porwanymi/posiekanymi ziołami.
RUBYXYZ76
 
Posty: 3
Na forum od: 29.07.2014
Ostatnio na forum: 18.07.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postmaye77 | pon 20.07.2015, 15:04

spaghetti


500g mięsa mielonego (wołowego lub mieszanego wołowo - wieprzowego)
1-2 cebule
kilka ząbków czosnku
500-700ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylia
1 łyżeczka tymianek
0,5 łyżeczki szałwii
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
ostra papryka do smaku
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
oliwa do smażenia
starty parmezan (opcjonalnie)


Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać rozdrobnione mięso, smażyć aż zbrązowieje, w czasie smażenia dodać szałwię. Do obsmażonego mięsa wlać przecier pomidorowy, odpowiednio mniej lub wiecej w zależności od tego jaki gęsty chcecie sos. Ja wlałam tylko 500ml w związku z czym sos był bardzo gęsty i zawiesisty, właściwie było to mięso w sosie, jeśli wolicie więcej sosu, należy dodać więcej przecieru. Dodać zioła i przyprawy. Najlepiej robić to stopniowo, gotując na małym ogniu, co pewien czas próbować czy sos nabiera odpowiedniego smaku. Należy także dość dużo posolić i popieprzyć. Z solą należy jednak uważać, szczególnie jeśli używacie grubej soli, gdyż ta rozpuszcza się powoli i danie staje się słone dopiero po pewnym czasie, dlatego należy solić niewielkimi porcjami i co pewien czas próbować. Sos gotować około 30-45 minut, aż smaki przenikną, a sos i mięso będą miały odpowiedni smak i aromat. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Spagetti układać na talerzu, polać sosem, ewentuanie posypać startym parmezanem i natychmiast podawać.
maye77
 
Posty: 4
Na forum od: 29.07.2014
Ostatnio na forum: 24.08.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postnetroma1557 | pon 20.07.2015, 15:14

tarta z pieczarkami

Ciasto:

250g mąki
duża szczypta soli
1 jajko, lekko roztrzepane
75ml oliwy
60ml letniej wody

Farsz:

1 duży por (lub 2 mniejsze)
2 ząbki czosnku
1 mała cebula (opcjonalnie)
250g białych pieczarek
2 jajka
150ml śmietany (użyłam creme fraiche)
1 łyżka natki pietruszki (użyłam też trochę szczypiorku i odrobinę tarragonu)
sól, pieprz
papryka w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie ciasta:

Mąkę wsypać do miski, dodać dużą szczyptę soli, wlać roztrzepane jajko, oliwę i wodę. Dokładnie wymieszać i ugniatać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie przygotować farsz.

Przygotowanie farszu:

Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej pokrojonego w cienkie plasterki pora, przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę (użyłam jej ponieważ miałam małego pora). Wszystko smażyć aż zmięknie i zacznie lekko brązowieć. Usmażonego pora przełożyć do miseczki.

Na lekko ;natłuszczonej patelni krótko przesmażyć pieczarki pokrojone w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości grzybów). Do tego dania polecam młode, twarde, białe pieczarki. Nie puszczają one dużo wody, zachowują jasny kolor, a po upieczeniu pozostają jędrne.

W niewielkim naczyniu roztrzepać jajka, dokładnie wymieszać ze śmietaną (creme fraiche), dobrze doprawić solą i pieprzem, ja dodałam także ostrej papryki w proszku i posiekanych ziół.

Ciasto rozwałkować na w miarę cienki placek, ułożyć w naczyniu do pieczenia tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową, można ją wysypać grochem, fasolą lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Podpieczone ciasto wyjąć zdjąć folię. Spód tarty wyłożyć przesmażonymi porami, na nich ułożyć pieczarki, wszystko zalać mieszaniną jajka i śmietany.

Piec w 180 stopniach przez około 20 minut lub aż wypełnienie się zetnie.

Podawać na ciepło lub na zimno z ulubioną sałatą, u mnie była to mieszanka zieleniny (szpinak, rukola, rukwia wodna) polana oliwą z różowym pieprzem.
netroma1557
 
Posty: 5
Na forum od: 29.07.2014
Ostatnio na forum: 24.08.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postwonodermo | pon 20.07.2015, 18:51

a ja miałem zwyczajną pizzę, bo nawet w taki upał mi się jeść nie chce
___________________________
herculite xrv - dentaltree
wonodermo
 
Posty: 1
Na forum od: 20.07.2015
Ostatnio na forum: 20.07.2015
 

Kto jest na forum

Na Forum jest 13 użytkowników: 1 zarejestrowany, 0 ukrytych i 12 gości (oparte na użytkownikach aktywnych przez ostatnie 5 minut)
Najwięcej użytkowników (556) było obecnych: wto 23.08.2016, 13:49

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] oraz 12 gości

TWOJE UPRAWNIENIA

Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Powrót do Pogawędki na różne tematy

cron