Widok do druku

Forum dysusyjne

co na obiad

Swobodne rozmowy o rzeczach ważnych i mniej istotnych w fotografii i nie tylko.

Re: co na obiad

Nowy postszefmerlene1013 | czw 19.03.2015, 11:33

naleśniki na ostro

Potrzebne składniki:

Ketchup Chili Ostry WINIARY (1 opakowanie)
jogurt naturalny (1 opakowanie)
ciasto naleśnikowe:
mąka pszenna (150 g)
mleko (2 szklanki)
jajko (2 sztuki)
sól (1 szczypta)
olej (2 łyżki)
farsz:
filet z kurczaka (2 sztuki)
sałata strzępista (4 liście)
papryka czerwona (1 sztuka)
fasola czerwona (0,5 puszki)
cebula dymka (1 sztuka)
pomidory całe (1 puszka)
sól, pieprz biały (do smaku)
Sposób przygotowania

Zmiksuj składniki ciasta: mleko z jajkami, mąką i szczyptą soli, odstaw.
Filety pokrój w kostkę, zgrilluj na patelni grillowej.
Sałątę porwij, pomidory i fasolę odsącz.
Posiekaj dymkę, paprykę poktój w paseczki.
Wszystkie warzywa wymieszaj z filetami, sopraw solą i pieprzem.
Na patelni na rozgrzanym oleju usmaż naleśniki.
Na każdy naleśnik nałóż farsz, składaj na pół, podwaj polane jogurtem naturalnym i Sosem chili.
szefmerlene1013
 
Posty: 6
Na forum od: 17.07.2014
Ostatnio na forum: 24.03.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postecojohn2298 | pon 23.03.2015, 9:40

Kotlety mielone Magdy Gessler

Potrzebujemy:
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 cebule
2 jajka
1 kajzerka
50 g masła
sól i pieprz (do smaku)
mleko do namoczenia bułki
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mięso mielone wkładamy do szklanego naczynia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Kajzerkę moczymy w mleku i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Przestudzoną cebulę, zmieloną bułkę, jajka, 50 ml wody i przyprawy dodajemy do mięsa. Dokładnie wszystko mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
ecojohn2298
 
Posty: 8
Na forum od: 17.07.2014
Ostatnio na forum: 18.05.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postWirginiaevil84 | pon 23.03.2015, 12:12

Kalafior zapiekany z serem
Składniki:
- 1 duży kalafior
– 15 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
– 2 łyżki tartej bułki
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– pęczek koperku- cukier
– sól
Przygotowanie:
Kalafior ugotować na półtwardo na parze albo w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Odcedzić, przestudzić, podzielić w różyczki i położyć w żaroodpornym naczyniu. Gotowany na parze- posolić. Polać stopionym masłem, posypać serem i tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 i zapiec. Wyjąć, gdy ser się całkowicie stopi, a bułka zrumieni. Obficie posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami i sałatą.
Wirginiaevil84
 
Posty: 8
Na forum od: 17.07.2014
Ostatnio na forum: 06.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postHiperJavier91 | czw 02.04.2015, 8:18

Gołąbki
[proporcje na 40 niewielkich gołąbków - 1 duży garnek]

Składniki:

2 nieduże główki białej kapusty (2 x 1,5 kg - waga bez głąbów)
1,4 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
200 g ryżu
wegeta (domowa jarzynka)
przyprawa Maggi (lub sos sojowy)
sól
pieprz

Dodatkowo:

1/2 kostki (100 g) masła
3 ekologiczne kostki rosołowe drobiowe
gorąca woda z czajnika (w takiej ilości, aby zakryć gołąbki w garnku)
2 łyżeczki cukru
litr przecieru pomidorowego
sól
pieprz
wegeta
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietany 18%
trochę zimnej wody
ew. 2 łyżki koncentratu pomidorowego



Sparzanie liści kapusty: Z każdej główki kapusty wycinam nożem głęboko głąb. W jednym dużym garnku lub dwóch mniejszych doprowadzam wodę do zagotowania, wkładam kapustę (bez głąbów) i gotuję na małym ogniu, aż będzie można łatwo oddzielać liście z główki. Czynność tę wykonuję przy pomocy dwóch widelców, uważając aby nie porwać liści. Z liści kapusty ścinam nożem zgrubienie (główny nerw). Pozostałymi liśćmi kapusty - małymi i porwanymi wykładam dno garnka (część pozostawiam na przykrycie wierzchu).
Przygotowanie nadzienia do gołąbków: Ryż gotuję ok. 5 minut tak aby był al dente, pozostawiam do ostudzenia. W misce mieszam mięso mielone i podgotowany ryż. Doprawiam do smaku wegetą, solą, pieprzem i Maggi. Z masy mięsno-ryżowej formuję podłużne kulki.
Zawijanie gołąbków: Na każdy liść kapusty kładę porcję mięsa, spłaszczam delikatnie. Następnie składam do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawijam w roladkę, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.
Duszenie gołąbków: Gołąbki układam jeden obok drugiego w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Kostki rosołowe rozpuszczam w gorącej wodzie razem z masłem, solą i pieprzem. Gorącym bulionem zalewam gołąbki tak aby zakryć wszystkie gołąbki. Na wierzchu kładę pozostałe liście kapusty. Garnek ustawiam na niewielkim ogniu i duszę pod przykryciem ok. 1 - 1,5 godziny (czas duszenia zależny jest od rodzaju kapusty z jakiej przygotowujemy gołąbki - z młodej krócej dusimy, a ze starej dłużej). Po tym czasie, kiedy gołąbki będą gotowe, zalewam je przecierem pomidorowym wymieszanym z cukrem. Gotuję jeszcze pół godziny.
Moja Babcia podaje gołąbki w tym momencie. Natomiast ja wyciągam gołąbki, odlewam powstały płyn, na którym przygotowuję sos pomidorowy. W kubeczku mieszam mąkę ze śmietaną i niewielką ilością zimnej wody, po czym dodaję do garnka, dokładnie mieszam, ew. doprawiam do smaku i gotuję do zgęstnienia. Do sosu można dodać koncentrat pomidorowy, dzięki czemu wzbogacimy kolor, jednak nie jest to konieczne.
Gotowym sosem polewam gołąbki. Podaję na ciepło ze świeżym chlebem.
Smacznego! :)
HiperJavier91
 
Posty: 6
Na forum od: 20.07.2014
Ostatnio na forum: 23.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postILDADEVIL2337 | czw 02.04.2015, 13:06

Schab w pomidorach

Składniki na 4 porcje:

4 plastry schabu
duża cebula
100g pieczarek
ząbek czosnku
mąka do obtoczenia

Na sos:
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
szklanka bulionu warzywnego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka miodu
przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki bazylii

Wykonanie:
Plastry mięsa osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładamy do rondelka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę podzieloną w piórka, lekko solimy i układamy na mięsie. Następnie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i wykładamy na cebulę.
Sos: bulion mieszamy z przecierem, sokiem cytrynowym, miodem i bazylią i zalewamy wszystkie składniki. Dusimy około 30 minut (sprawdzamy czy mięso jest miękkie) pod przykryciem na wolnym ogniu, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 10 minut, by sos odparował i lekko zgęstniał.
ILDADEVIL2337
 
Posty: 8
Na forum od: 20.07.2014
Ostatnio na forum: 22.05.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postinnocenta2678 | czw 02.04.2015, 15:17

AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI NA ŚNIADANIE

Przepisy -> Śniadanie -> Amerykańskie naleśniki na śniadanie Drukuj
Amerykańskie naleśniki na śniadanie

Amerykańskie "pancakes" powstają z gęstego ciasta, które wylewa się grubą warstwą na rozgrzaną powierzchnię. Dzięki substancjom spulchniającym naleśniki mogą osiągnąć grubość około 1 cm. To takie danie, które każda mama może podać swoim dzieciom na śniadanie. Jest niewątpliwie pyszne, a także bardzo łatwe do przyrządzenia, łatwiejsze niż nasze cienkie naleśniki. A robienie ich w każdy weekend szybko może wejśc w nawyk. Można je przyrządzać z różnymi owocami lub tradycyjnie z syropem klonowym.

Składniki

225g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 duże jajka , roztrzepane
30g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
300ml mleka
masło do smażenia

Sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki umieść w mikserze i wymieszaj.

Gotowe ciasto przelej do dzbanka, tak łatwiej będzie Ci je dozować i pozostaw na ok. 20 minut, przed użyciem.

Kiedy będziesz smażyć naleśniki, jedyne co musisz pamiętać, to, to, że kiedy ,na górnej części naleśnika pojawią się bąbelki, to znak, że czas by przewrócić je na drugą stronę, tylko na 1 minutę.

Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 11 naleśników.
innocenta2678
 
Posty: 7
Na forum od: 20.07.2014
Ostatnio na forum: 25.05.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postanti | sob 04.04.2015, 16:12

Ojj taki placek po węgiersku! Wspaniale ;)
anti
 
Posty: 11
Na forum od: 14.12.2014
Ostatnio na forum: 26.10.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postlisowska | sob 04.04.2015, 19:28

Kurczak w ryżu
Składniki:

- 40 dag piersi z kurczaka,
- 1/2 brokuła,
- 20 dag ryżu 3 kolory,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- olej,
- sól, pieprz,
- ostra papryka
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso odstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ryż i chwilę go przesmażyć. Zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, ugotować. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć go w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju przesmażyć plastry mięsa, połączyć z ryżem i brokułami. Po kilku minutach smażenia podawać. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.
lisowska
 
Posty: 3
Na forum od: 04.04.2015
Ostatnio na forum: 04.04.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postintermila76 | czw 09.04.2015, 8:25

Zapiekanka serowa z porem, indykiem i ziemniakami

Składniki (na 3-4 porcje):

350 gram piersi z indyka (lub kurczaka)
125 gram sera gouda
60 gram sera cheddar
ser do starcia na wierzch zapiekanki
1 szklanka mleka
10 pieczarek
5 średniej wielkości ziemniaków
1 szklanka jogurtu naturalnego
80 gram pora (jeden średni kawałek)
szczypta gałki muszkatałowej
sól, pieprz
masło, bułka tarta do formy
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w drobną kosteczkę.
Mleko podgrzewamy z gałką muszkatałową, a następnie dodajemy przygotowany wcześniej ser. Mieszamy do momentu aż ser całkowicie się rozpuści, starajcie się nie zagotować mleka. Jeśli ser Wam się "zważy", możecie go zblendować i pozbyć się w ten sposób problemu. Jeśli zależy Wam na czasie, to możemy pominąć krok z podgrzewaniem mleka.
Indyka kroimy w kawałki i przyprawiamy, ziemniaki i pieczarki kroimy w grubsze talarki, natomiast pora w cieńsze.
Formę można wcześniej natłuścić i wysypać bułką tartą. Do formy nakładamy wszystkie składniki, czyli indyka, pora, pieczarki, ziemniaki - starając się aby były rozłożone równomiernie. Posypujemy warstwy przyprawami, najlepiej w połowie i na samym wierzchu - i zalewamy sosem serowym (lub - jeśli nie podgrzewaliście mleka - to zalejcie je mlekiem wymieszanym z gałką i starym serem, starając się, aby ser dotarł w głębsze warstwy zapiekanki). Jeśli sos nie przykrył znacznej części zapiekanki, warto dolać bulionu lub wody. Moja rada jest taka, aby na wierzch nie dodawać pieczarek (tylko w środkowej warstwie zapiekanki), bo ściemnieją w trakcie zapiekania i będą nieestetycznie wyglądały.
Na wierzch zapiekanki zetrzeć ser. Zapiekamy w 190st.C przez 40-45 minut.
intermila76
 
Posty: 7
Na forum od: 20.07.2014
Ostatnio na forum: 14.05.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postIwo85 | czw 09.04.2015, 9:14

Kotlety mielone z indyka
Lubię kotlety mielone z indyka , właściwie cała moja rodzina lubi. Robię je dość często . Tym razem dodałam zieloną paprykę i pewien sos . Okazało się to był strzał w dziesiątkę .

Składniki:

650 g mięsa mielonego indyczego
2-3 łyżki sosu ( dodałam jakiś indyjski z pomidorów i mango, ale może być tylko pomidorowy)
2 jajka
200 gram bułki tartej
1 cebula
1 papryka
Przyprawy : sol morska , natka pietruszki , majeranek , kminek mielony , kolendra mielona , pieprz cayenne


Wykonanie:

Mięso zalać sosem , wymieszać i odstawić do lodówki na ok 2 godz.
Cebulę i paprykę drobno pokroić oraz podsmażyć .
Usmażone warzywa dodać do mięsa i dobrze wymieszać .
Dodać przyprawy , wymieszać
Dodać 2 jajka oraz bułkę tartą i dobrze wymieszać.
Rozgrzać patelnię i wlać trochę tłuszczu.
Kotlety formować w dłoniach i układać na patelni.
Smażyć na niedużym ogniu po obydwu stronach kotletów ( są dość podpieczone ale wciąż surowe w środku)
Do garnka wlać wody na wysokość kotleta , wodę zagotować. Można dodać trochę vegety.
Do garnka włożyć kotlety i gotować ok 6 min.
Gotowe , można się zajadać np z czerwoną kapustą na gęsto
Smacznego :)
Iwo85
 
Posty: 6
Na forum od: 20.07.2014
Ostatnio na forum: 23.04.2015
 

Kto jest na forum

Na Forum jest 9 użytkowników: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 9 gości (oparte na użytkownikach aktywnych przez ostatnie 5 minut)
Najwięcej użytkowników (556) było obecnych: wto 23.08.2016, 13:49

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości

TWOJE UPRAWNIENIA

Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Powrót do Pogawędki na różne tematy

cron