Widok do druku

Forum dysusyjne

co na obiad

Swobodne rozmowy o rzeczach ważnych i mniej istotnych w fotografii i nie tylko.

Re: co na obiad

Nowy postoliver2952 | czw 19.02.2015, 9:14

Przepis na Kotleciki curry
czas: 20 minut
liczba porcji: ok. 12 sztuk
Składniki

500 g piersi kurczaka
1 niewielka cebula
3–4 łyżki sosu chili np. WINIARY*
1 łyżeczka curry
sól i pieprz do smaku
1 jajko
3–5 łyżek tartej bułki
olej do smażenia

*Przepis powstał we współpracy z WINIARY. Sos chili zawdzięcza swój smak połączeniu ostrości papryczek chili i czosnku ze słodyczą dojrzałych pomidorów. Pasuje do dań kuchni meksykańskiej, jak i kiełbasy z grilla. Więcej o sosie chili Winiary.
Moje porady

sos chili użyty w tym przepisie nie jest zbyt ostry, nie musicie się obawiać :)
jak kroić cebulę

Kotleciki curry przepis krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie zaczynam od pokrojenia bardzo drobno kurczaka (zmielone też będzie dobre, ale wierzcie mi, krojone jest o wiele smaczniejsze, więc warto).
Kotleciki curry przepis krok po kroku
Krok 2
Do mięsa dodaję pokrojoną cebulę, przyprawy, sos chili, tartą bułkę, jajko i mieszam.
Kotleciki curry przepis krok po kroku
Krok 3
Formuję kulki i spłaszczam (jeśli robicie wersję na przyjęcie, to polecam zrobić mini kuleczki).
Kotleciki curry przepis krok po kroku
Krok 4
Smażę na rozgrzanym oleju, aż będą wyraźnie złociste. Po usmażeniu przekładam na chwilę na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
oliver2952
 
Posty: 8
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 09.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postoliver2952 | czw 19.02.2015, 9:15

Przepis na Halibut w mleku kokosowym z groszkiem
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
Składniki

500 g halibuta
1 szklanka zielonego groszku
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
szczypta cukru
2 trawy cytrynowe
kawałek galangalu
kawałek imbiru
2 listki limonki
końcówki chili
kilka gałązek kolendry
2 cm paski skórki z limonki
3 cząstki limonki
1 łyżka wiórków kokosowych
szczypta białego pieprzu

Moje porady

jak zrobić mleczko kokosowe
jak kupować ryby
galangal w domowych warunkach zastąpcie imbirem, przy tym daniu będzie OK

Halibut w mleczku kokosowym przepis
Krok 1
Przygotowanie zaczynam od podzielenia trawy cytrynowej. Twardsze części dodam do gotowania, a jedną połówkę kroję bardzo, bardzo cienko.
Halibut w mleczku kokosowym przepis
Krok 2
Do rondelka wlewam łyżkę sosu rybnego, dodaję cukier, mleczko kokosowe, wrzucam trawę cytrynową, obierki po imbirze, korzonki kolendry, liście limonki, kawałki chili i gotuję.
Halibut w mleczku kokosowym przepis
Krok 3
Obrany imbir, ok. 2 cm, i galangal kroję w drobną kostkę. Po gotowaniu odcedzam i do gęstego mleka dodaję wiórki kokosowe, pokrojony imbir, galangal. Gotuję.
Halibut w mleczku kokosowym przepis
Krok 4
Obieram groszek. :) Można nie obierać. :)
Halibut w mleczku kokosowym przepis
Krok 5
Rybę wkładam do mleczka, gotuję kilka minut z każdej strony, a potem delikatnie przekładam na talerz. Do mleczka dodaję groszek, chwilę gotuję i polewam rybę. Dekoruję paseczkami skórki limonki, filecikami z limonki oraz paseczkami liści limonki.
oliver2952
 
Posty: 8
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 09.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postEcohouston1596 | pon 23.02.2015, 22:10

Pizza margherita - składniki:

na 3-4 pizze 500 g mąki (najlepiej specjalnej do pizzy)
15 g drożdży piwnych
1 łyżeczka cukru
300 ml wody 2 łyżki oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
oliwa do smarowania
mąka do posypywania
sól
200 g przecieru pomidorowego
350 g mozzarelli
świeża bazylia

Pizza margherita - sposób przygotowania: Rozpuść drożdże w 200 ml ciepłej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Do miski wsyp połowę mąki (250 g), dodaj szczyptę soli, pozostały cukier, wymieszaj i wlej rozpuszczone drożdże. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Do zaczynu dodaj pozostałą mąkę, oliwę i 100 ml ciepłej wody. Wyrabiaj najpierw w misce, a potem na stolnicy lub blacie kuchennym, aż ciasto będzie elastyczne. Podziel ciasto na 4 części, przełóż do osobnych misek, posmaruj delikatnie oliwą, natnij wierzch na krzyż, przykryj ściereczkami i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na jak najcieńszy okrągły placek. Posmaruj placki oliwą, a następnie rozsmaruj na nich cienką warstwę przecieru pomidorowego. Na pizzach poukładaj plastry mozzarelli i porwane listki bazylii. Ponownie skrop oliwą. Wstaw do pieca rozgrzanego do 230 st. C i piecz ok. 15 minut. Rady: margherita to jedna z najpopularniejszych rodzajów pizzy, możesz też do niej użyć innych dodatków: oliwek, szynki, pepperoni, kaparów, anchois itp.
Ecohouston1596
 
Posty: 7
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 10.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postPOTENCJANA1110 | wto 24.02.2015, 15:38

Ravioli z suszonymi pomidorami

Składniki

CIASTO:
30 dag mąki + do podsypania
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
łyżka oliwy
NADZIENIE:
30 dag białej surowej kiełbasy
75 dag ricotty
3 łyżki siekanej natki pietruszki
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
jajko
DO PODANIA:
2/3 szklanki suszonych pomidorów
1/2 szklanki orzechów laskowych
10 dag rukoli
6 łyżek oliwy
5 dag parmezanu

Etapy przygotowania

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wyrabiamy ok. 8 min. Wkładamy do lodówki na 20 min. Na farsz: z kiełbasek zdejmujemy osłonki, do mięsa dodajemy ricottę i natkę, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Wstawiamy do lodówki na 10 min. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie płaty, podsypując mąką, rozkładamy na blacie podsypanym natką. Nakładamy po łyżeczce nadzienia w 4–cm odstępach w poprzek połowy ciasta. Miejsca między porcjami farszu smarujemy ubitym jajkiem. Przykrywamy tę część drugą połową ciasta. Dociskamy obrzeża nadzienia. Ciasto tniemy radełkiemna kwadraty z porcjami nadzienia. Wrzucamy ravioli do osolonego wrzątkui gotujemy partiami 3 min. Osączamy. Mieszamy z suszonymi pomidorami, orzechami laskowymi, rukolą, solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą i delikatnie łączymy. Najlepiej używając rąk. Podajemy posypane parmezanem.
POTENCJANA1110
 
Posty: 5
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 23.03.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postPOTENCJANA1110 | wto 24.02.2015, 15:39

Bardzo delikatny łosoś, zapiekany
w folii z porem i cytryna.
Smakuje nawet wybrednym:)

Składniki
dla 3-4 osób:
filet z łososia ok. 1/2kg
kawałek pora
sól, pieprz
rozmaryn
oliwa
2 plasterki cytryny
pietruszka lub koperek

Rybę pokroić, ułożyć na
folii aluminiowej i skropić oliwą.
Doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem.
Obłożyć pokrojonym porem i plasterkami cytryny.
Całość skropić lekko oliwą i posypać posiekaną
pietruszką lub koperkiem - co kto woli:)
POTENCJANA1110
 
Posty: 5
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 23.03.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postErast80 | śro 25.02.2015, 15:46

pieczona wątróbka drobiowa
Genialny przepis od mojej teściowej na pieczoną wątróbkę drobiową. Wychodzi bajecznie, w konsystencji jest delikatna, mięciutka wręcz kremowa. Zdecydowanie to najlepszy sposób na wątróbkę jaki znam, mój mąż był nią zachwycony i wyjadł wszystko z naczynia żaroodpornego co zostało po obiedzie. Dwoma słowami "palce lizać" :), bardzo polecam.
czas: 45-50 minut
porcja dla: dla 2-3 osób
Data: 17/01/2015
Składniki:
- 500g wątróbki drobiowej
- 1 duża czerwona cebula
- 3 marchewki
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Krok 1 - pieczona wątróbka drobiowa
Zaczynamy od umycia wątróbki i oczyszczenia jej. Kroje ją na drobniejsze kawałki, wielkością - jeden kawałek mieści się na łyżce. Kroję cebulę w piórka a obrane marchewki w słupki, cienkie - max 0,5cm grubości, żeby zdążyły się upiec i być mięciutkie. Do naczynia żaroodpornego przekładam wątróbkę, cebulkę, marchewki, dodaje dwie szczypty soli i jedną szczyptę pieprzu, polewam dwiema łyżkami oliwy i bardzo dokładnie mieszam.
Krok 2 - pieczona wątróbka drobiowa
Przykrywam szczelnie folią aluminiową i wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyjmuję i mieszam, sprawdzając czy wątróbka już się upiekła, jak jest gotowa to super :) jak nie to wstawiam na kolejne 10-15 minut nadal pod przykryciem z folii aluminiowej. Upieczoną podaję z ziemniakami lub kaszą gryczaną, w czasie pieczenia powstanie dużo sosu/soku głównie z marchewki, który idealnie nadaje się do polania ziemniaków lub kaszy. Gotowe, smacznego :)
Erast80
 
Posty: 8
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 11.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postkata89 | śro 25.02.2015, 19:55

Ja polecam tradycyjne placki ziemniaczane na słodko:) Mój smak z dzieciństwa:)
kata89
 
Posty: 31
Na forum od: 10.05.2014
Ostatnio na forum: 29.02.2016
 

Re: co na obiad

Nowy postMarceliWroc2354 | czw 12.03.2015, 17:14

MM pycha ta z przepisu wątróbka mi się bardzo podoba. Właśnie wczoraj to sobie zrobiłem tak na kolację i po prostu było to niebo w gębie. Nic tylko jadłem aż mi się aż uszy trzęsły - pychotka muszę to zdecydowanie częściej sobie robić. Bo jeśli o mnie chodzi to te już schabowe z buraczkami mi się przejadły i coś po prostu szukam innego co jest po prostu moim zdaniem lepsze
MarceliWroc2354
 
Posty: 6
Na forum od: 17.07.2014
Ostatnio na forum: 13.05.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postDollie89 | wto 17.03.2015, 9:06

LAZANIA

Składniki

300 g mielonego mięsa
sól do smak
opakowanie makaronu do lazanii
4 łyżki masła
10 g parmezanu
1 kulka kulka mozzarelli
200 g sosu beszamelowego
odrobina oliwy z oliwek
50 ml czerwonego wina wytrawnego
1 puszka pomidorów w całości
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
1 marchew
pieprz dp smaku

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 C i nasmaruj formę oliwą.
Obierz cebulę, czosnek i posiekaj drobno.
Obierz marchew i pokrój w drobną kostkę. Tak samo posiekaj seler naciowy.
Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij czosnek z cebulą przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaj mięso i smaż ok. 5 minut, często mieszając.
Dodaj seler z marchewką, koncentrat pomidorowy, zamieszaj i smaż ok. 1 minutę.
Dodaj wino a następnie pomidory, delikatnie rozgniatając je, by powstała jednolita masa.
Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia.
Przełóż warstwę mięsną do żaroodpornego naczynia i przykryj warstwą makaronu.
Posmaruj sosem beszamelowym i ułóż drugą warstwę makaronu, mięsa, makaronu i sosu. Powtarzaj czynności do wykorzystania wszystkich składników tak, by ostatnią warstwą był makaron z sosem.
Pokrój mozzarellę w plastry i ułóż na lazanii.
Na koniec posyp startym parmezanem i ułóż na powierzchni małe kawałki masła.
Tak przygotowaną lazanię wstaw do piekarnika na ok. 40-45 minut aż ser ładnie się zrumieni. Podawaj udekorowaną liśćmi bazylii.
Dollie89
 
Posty: 6
Na forum od: 17.07.2014
Ostatnio na forum: 26.03.2015
 

Re: co na obiad

Nowy posttatanka | wto 17.03.2015, 14:28

kata89 napisał(a):Ja polecam tradycyjne placki ziemniaczane na słodko:) Mój smak z dzieciństwa:)

Smaku sobie narobiłam na placki ziemniaczane, bardzo je lubię tylko nie trzeć ziemniaków na tarce.
tatanka
 
Posty: 62
Na forum od: 17.03.2015
Ostatnio na forum: 24.07.2018
 

Kto jest na forum

Na Forum jest 8 użytkowników: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 8 gości (oparte na użytkownikach aktywnych przez ostatnie 5 minut)
Najwięcej użytkowników (556) było obecnych: wto 23.08.2016, 13:49

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości

TWOJE UPRAWNIENIA

Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Powrót do Pogawędki na różne tematy