irene1425 | wto 17.02.2015, 15:01
Przepis na Kurczak z warzywami
czas: 1,5 godziny
liczba porcji: 4
Składniki
ok. 300 g marchewki (2–3 szt.)
500 g fasolki
1 kg ziemniaków
10 pałek kurczaka
oliwa
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
1,5 łyżeczki rozmarynu
Kurczak z warzywami przepis
Krok 1
Do tego przepisu przyda się jedna duża miska. Marchew kroję na grube plasterki, wrzucam do miski, dodaję fasolkę (zieloną lub żółtą, rozmrożoną lub świeżą) pociętą na małe kawałki. Wlewam 2 łyżki oliwy, zioła prowansalskie i trochę czosnku granulowanego i mieszam w tej misce. Z miski przekładam do naczynia żaroodpornego.
Kurczak z warzywami przepis
Krok 2
Do miski wkładam teraz pałki kurczaka, wsypuję paprykę (słodka i ostrą), sól i mieszam. Kurczaka kładę na warzywach.
Kurczak z warzywami przepis
Krok 3
Czas na ziemniaki, te kroję w kostkę, wrzucam do miski, dolewam 1 łyżkę oliwy, rozmaryn, czosnek, sól i mieszam.
Kurczak z warzywami przepis
Krok 4
Ziemniaki kładę na wierzchu, wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 1 godz. i 15–30 minut (czyli 75–90 minut). Sprawdzam ziemniaka, jak ok., to podaję w naczyniu lub na talerzach. Smacznego.