Widok do druku

Forum dysusyjne

co na obiad

Swobodne rozmowy o rzeczach ważnych i mniej istotnych w fotografii i nie tylko.

Re: co na obiad

Nowy postARMANDINA71 | pon 02.02.2015, 11:34

zapiekanka z makaronem i kurczakiem
Składniki

2 szklanki makaronu kokardki
200 g piersi z kurczaka
1 cukinia
1 papryka czerwona
160 ml śmietanki 18%
100 g sera żółtego
1 jajko
sól
pieprz

Etapy przygotowania

1

Ugotować makaron w osolonej wodzie. Osolić umytą pierś z kurczaka, zawinąć w folie aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piec ok. 25 minut. Pokroić w paski paprykę i kurczaka. Połączyć makaron, paprykę, kurczaka i cukinię pokrojoną w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
2

Tak przygotowane składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
3

Utrzeć jajko i wymieszać ze śmietaną. Wlać sos do naczynia żaroodpornego. Ewentualnie posypać żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.
4

Zapiekać ok. 30 min w piekarniku w temperaturze 180 °C.
ARMANDINA71
 
Posty: 9
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 18.05.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postOzellaUK95 | śro 04.02.2015, 15:43

pierogi leniwe
Składniki

250 g twarogu
1 jajko
100 g mąki + do podsypania
sól
Etapy przygotowania



Twaróg wymieszać z jajkiem ,mąką i szczyptą soli. Z ciasta ulepić wałeczki i pokroić około centymetrowe kluski na ukos.
Do osolonej wrzącej wody wrzucać kluski i gotować około 4 minuty. Aż wypłyną na wierzch. Podawać z bułką tartą lub z cukrem.
OzellaUK95
 
Posty: 8
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 22.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postOzellaUK95 | śro 04.02.2015, 15:45

pierogi francuskie

Składniki

2 ciasta francuskie (o temp. pokojowej)
1 opakowanie szpinaku
1 kostka mozzarelli
1/3 sera brie (u mnie cremeux de normandie - ser z lidla)
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 jajko
3 łyżki mleka
sól, pieprz, papryka słodka
Etapy przygotowania



1. Szpinak pokroić na mniejsze kawałki i poddusić na maśle, na koniec duszenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mozzarellę pokroić na małe kwadraciki. To samo zrobić z serem brie. Do wystudzonego szpinaku dodać sery, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

2. Z ciasta francuskiego foremką powykrawać kółka (z 2 ciast u mnie wyszły 24 pierożki), pozostałe ciasto zawinąć w woreczek i zamrozić na następny raz. Na ciasto francuskie wykładać po 1 łyżeczce farszu.

3. Ciasto zlepiać w pierożki. Następnie ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać z mlekiem i smarować nim gotowe pierożki. Na koniec posypać pieprzem i słodką papryką.

4. Piec ok 10 -15 minut w 200*C. Podawać z sosem czosnkowym.
OzellaUK95
 
Posty: 8
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 22.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postinterrachela88 | czw 05.02.2015, 9:20

Kurczak w ryżu
/Smacznego
Propozycja 1. Kurczak w ryżu

Składniki:
Reklama

- 40 dag piersi z kurczaka,
- 1/2 brokuła,
- 20 dag ryżu 3 kolory,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- olej,
- sól, pieprz,
- ostra papryka

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso odstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ryż i chwilę go przesmażyć. Zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, ugotować. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć go w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju przesmażyć plastry mięsa, połączyć z ryżem i brokułami. Po kilku minutach smażenia podawać. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.
interrachela88
 
Posty: 8
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 18.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postSzefLaurel2662 | pią 06.02.2015, 11:41

Składniki

1 kg mąki
1 zielona papryka
1 kiełbasa hiszpańska Chorizo
400 g sera mozarella
100 ml oliwy z oliwek extra vergine
3 gałązki bazylii
1 l pomidorowej passaty
odrobina soli
50 ml oliwy
20 ml mleka
20 g cukru
4 g drożdży
600 ml wody
2 czerwone cebule

Sposób przygotowania:

Drożdże rozrób w mleku z dodatkiem cukru i wstaw miseczkę z drożdżami do drugiej miseczki z ciepłą wodą. Zostaw do wyrośnięcia. Do dużej miski wlej wodę, drożdże, oliwę i sól. Mieszając powoli wsypuj całą mąkę. Wyrób ciasto 10 min i odstaw na 30 min.
Rozdziel masę na 250g kulki. Przełóż na blachę, przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na 24h. Wtedy ciasto będzie miękkie, pulchne i zarazem chrupiące.
Sos pomidorowy i dodatki:
Passatę wymieszaj z oliwą, posiekanymi liśćmi bazylii oraz solą i pieprzem.
Chorizo pokrój w plastry, paprykę umyj i pokrój w "juliene" (długie, cienkie i równe słupki), cebulę pokrój w tzw. pióro.
Ciasto do pizzy wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej 20 min, po czym rozwałkuj na kształt jaja. Posmaruj sosem, posyp mozzarellą, ułóż kiełbasę chorizo, paprykę i cebulę.
Do pieczenia najlepiej mieć kamień do pizzy, który odpowiednio rozgrzany do 260 -300 stopni pomaga ciastu dopiec się od spodu. Jeśli nie masz kamienia, placek przełóż na blachę delikatnie oprószoną mąką i wstaw do piekarnika. Wtedy należy pamiętać, aby ciasto nie było zbyt grube oraz aby nie układać zbyt wielu dodatków, by środek nie pozostał surowy.
Pizzę piecz w 200 stopniach ok. 12 min do zarumienienia rantów. Jeśli pieczesz na kamieniu do pizzy piecz w 260 stopniach 6 min.
SzefLaurel2662
 
Posty: 8
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 08.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postNajLea2234 | sob 07.02.2015, 10:53

Bezglutenowa pizza gryczana
Składnik, 3 pizze o średnicy o. 25-26 cm:
• 1 szklanka (200 g) kaszy gryczanej niepalonej
• 1 szklanka mąki kukurydzianej
• 1/2 łyżeczki soli morskiej
• 1 saszetka (7 g) drożdży instant
• 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
• 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
• 1/2 łyżki oliwy extra vergine
Przykładowe dodatki: domowy sos pomidorowy lub ketchup, tarty ser, pieczarki, szynka gotowana, świeże pomidory, suszone oregano, mozzarella w kulce (wykładamy dopiero pod koniec pieczenia pizzy), bazylia.
Przygotowanie:

Kaszę gryczaną zmielić dwukrotnie w młynku do kawy lub młynku do zbóż na gładką, pudrową mąkę. Wsypać do miski, dodać mąkę kukurydzianą, sól, cukier, wymieszać.
Zrobić dołek w mące, wsypać drożdże i wlewać stopniowo wodę mieszając. Dodać oliwę i wymieszać łyżką na gładkie ciasto. Mieszać przez ok. 1 minutę, następnie przykryć i wstawić do lodówki na ok. 12 godzin.
Wyjąć ciasto z lodówki i ocieplić je w temp. pokojowej. Dno tortownicy o średnicy ok. 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Spód posmarować oliwą.
Do tortownicy włożyć 1/3 ilości ciasta i palcami rozprowadzić je po całej powierzchni (będzie klejące i raczej rzadkie), można zwilżać palce ciepłą wodą.
Łyżeczką wyłożyć sos lub ketchup, dodać składniki. Odstawić na około pół godziny do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Wstawić pizzę do piekarnika i piec przez ok. 15 minut do lekkiego zrumienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika, posypać bazylią, pokroić na kawałki
NajLea2234
 
Posty: 7
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 13.02.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postszklo1989 | sob 07.02.2015, 15:26

CYTRYNOWY KURCZAK

Czas przygotowania: 100 minut
Składniki

po 1/2 pęczka tymianku i oregano
2 ząbki czosnku
kurczak
sól
pieprz
80 dag ziemniaków
2 cytryny
5 łyżek oliwy
2 łyżki czarnych oliwek bez pestek


Etapy przygotowania

Zioła siekamy, czosnek obieramy. Opłukanego i osuszonego kurczaka nacieramy solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Do środka wkładamy czosnek i połowę ziół, zaszywamy. Kładziemy piersią do dołu w natłuszczonej brytfannie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po ok. 30 min wokół ptaka rozkładamy ćwiartki obranych ziemniaków, posypujemy resztą ziół. Na kurczaku kładziemy plasterki z jednej cytryny, natomiast całość
skrapiamy oliwą i sokiem z drugiej cytryny, pieczemy jeszcze 1 godz. Aby pieczeń była bardziej soczysta, pod blachę można wstawić płaskie naczynie z wodą.

Kurczak jest prawidłowo upieczony w całości, gdy ze środka uniesionego na widelcu ptaka wypływa przezroczysty sok; skórka jest równo zrumieniona i chrupiąca; mięso nakłute widelcem jest pulchne i kruche, zaczyna odrywać się
od kości na końcach nóg.
szklo1989
 
Posty: 5
Na forum od: 07.02.2015
Ostatnio na forum: 02.11.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postNajfernanda1596 | pon 09.02.2015, 16:45

Składniki:
Sos pomidorowy:
4 puszki pomidorów (całych bez skórki 4x40 dag)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 główki czosnku
bazylia
oregano
tymianek
pieprz
sól
Ponadto:
około 50 dag makaronu spaghetti
około 20 dag żółtego ser


Sposób wykonania:

Na głęboką patelnię wlać oliwę z oliwek i obrany, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Cały czas mieszając zrumienić go. Dodać pomidory z puszek, szczyptę soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie rozdrobnić pomidory, np. tłuczkiem do ziemniaków i dusić jeszcze 15 minut. Na 5 min przed końcem duszenia dodać bazylię, oregano, tymianek i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie i przed odcedzeniem do wody dodać 1 łyżkę oleju, wtedy makaron nie będzie się sklejał.

Makaron rozłożyć na talerzach, polać go sosem pomidorowym i posypać żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Podawać na ciepło.

Składniki wystarczą na 5 porcji.

Smacznego.
Najfernanda1596
 
Posty: 9
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 19.05.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postSzefEmmett1771 | wto 10.02.2015, 20:24

Pizza z serem,szynką i pieczarkami : )

Składniki :

Ciasto :
- 3 szklanki mąki
- 50 g drożdży (pół kostki)
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- szczypta cukru

Farsz :
- 30 dag szynki
- 50 dag pieczarek
- 30 dag żółtego sera
- przyprawa do pizzy lub oregano, tymianek, bazylia
- ketchup

Wykonanie :
Do większego garnka wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy olej. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże i szczyptę cukru. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę (30x40) posmarowaną olejem. Ciasto smarujemy ketchupem i wykładamy plasterki szynki, podsmażone pieczarki (zachowując odstęp 1 cm od brzegu). Całość posypujemy startym żółtym serem oraz przyprawami i polewamy ketchupem. Pizze pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
SzefEmmett1771
 
Posty: 9
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 13.02.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postDadabogwro1557 | śro 11.02.2015, 13:24

A u mnie na obiad dzisiaj też pizza, niestety, nie taka robiona ręcznie, domowo, bo czasu zdecydowanie na coś takiego nie znajdę. Ale mała pizzeria koło mnie też ma pyszną pizzę, więc stratny nikt w rodzinie zdecydowanie nie będzie. Mam nadzieję.
Dadabogwro1557
 
Posty: 7
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 29.05.2015
 

Kto jest na forum

Na Forum jest 16 użytkowników: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 16 gości (oparte na użytkownikach aktywnych przez ostatnie 5 minut)
Najwięcej użytkowników (556) było obecnych: wto 23.08.2016, 13:49

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości

TWOJE UPRAWNIENIA

Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Powrót do Pogawędki na różne tematy

cron