NajLea2234 | sob 07.02.2015, 10:53
Bezglutenowa pizza gryczana
Składnik, 3 pizze o średnicy o. 25-26 cm:
• 1 szklanka (200 g) kaszy gryczanej niepalonej
• 1 szklanka mąki kukurydzianej
• 1/2 łyżeczki soli morskiej
• 1 saszetka (7 g) drożdży instant
• 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
• 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
• 1/2 łyżki oliwy extra vergine
Przykładowe dodatki: domowy sos pomidorowy lub ketchup, tarty ser, pieczarki, szynka gotowana, świeże pomidory, suszone oregano, mozzarella w kulce (wykładamy dopiero pod koniec pieczenia pizzy), bazylia.
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną zmielić dwukrotnie w młynku do kawy lub młynku do zbóż na gładką, pudrową mąkę. Wsypać do miski, dodać mąkę kukurydzianą, sól, cukier, wymieszać.
Zrobić dołek w mące, wsypać drożdże i wlewać stopniowo wodę mieszając. Dodać oliwę i wymieszać łyżką na gładkie ciasto. Mieszać przez ok. 1 minutę, następnie przykryć i wstawić do lodówki na ok. 12 godzin.
Wyjąć ciasto z lodówki i ocieplić je w temp. pokojowej. Dno tortownicy o średnicy ok. 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Spód posmarować oliwą.
Do tortownicy włożyć 1/3 ilości ciasta i palcami rozprowadzić je po całej powierzchni (będzie klejące i raczej rzadkie), można zwilżać palce ciepłą wodą.
Łyżeczką wyłożyć sos lub ketchup, dodać składniki. Odstawić na około pół godziny do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Wstawić pizzę do piekarnika i piec przez ok. 15 minut do lekkiego zrumienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika, posypać bazylią, pokroić na kawałki