[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 1423: Undefined index: icq_status_img
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 1423: Undefined index: icq_status_img
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 1423: Undefined index: icq_status_img
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 1423: Undefined index: icq_status_img
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 1423: Undefined index: icq_status_img
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 1423: Undefined index: icq_status_img
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 1423: Undefined index: icq_status_img
forum.fotografuj.pl | Zobacz temat - D300- wysiadł mi AF

Widok do druku

Forum dysusyjne

D300- wysiadł mi AF

Dyskusje dotyczące lustrzanek cyfrowych firmy Nikon.

D300- wysiadł mi AF

Nowy posthadzaj | nie 27.12.2009, 17:35

Witam Forumowiczów.
Mam problem ze swoim D300. Wczoraj byłem na weselu i robiłem zdjęcia, wszystko było OK. W pewnym momencie zauważyłem że nie działa mi autofokus. Nie zapala się dioda wspomagania AF, nie działa śrubokręt, nie mogę zmienić metody pomiaru ostrości (mam ustawiony AF-S). Ostrzenie na manula działa. Tak jak miałem ustawiony pojedynczy punkt AF, tak już zostało (oczywiście mogę go przesuwać). Przeczyściłem styki w puszce (na łączu ze szkiełkiem) ale nic to nie dało. Nawet powtórnie zrobiłem upgrade firmware i nic... Tak się dzieje na każdym szkiełku jakie posiadam (niezależnie od producenta). Ma ktoś pomysł co jeszcze mogę zrobić żeby samemu to naprawić?? Oczywiście 2 miesiące temu skończyła się gwarancja. Za pomoc byłbym wdzięczny.
hadzaj
 
Posty: 8
Na forum od: 27.12.2009
Ostatnio na forum: 09.01.2012
Miejscowość: Rumia
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy postZibi | pon 28.12.2009, 8:44

Kolego, sprawdź,czy nie wyłączyłeś AF suwakiem na obiektywie. Mnie się to też przydarzyło, i dobrą chwilę szukałem przyczyny.
Pozdrawiam!
Zibi
Zibi
 
Posty: 1
Na forum od: 28.12.2009
Ostatnio na forum: 18.02.2010
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy posthadzaj | pon 28.12.2009, 21:14

To niestety, nie to. Mam suwak AF tylko na jednym obiektywie a sprawdzałem wszystkie :) Zresztą nie mogę przełączyć metody pomiaru np. na matrycowy itd...
hadzaj
 
Posty: 8
Na forum od: 27.12.2009
Ostatnio na forum: 09.01.2012
Miejscowość: Rumia
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy postlexus | śro 30.12.2009, 1:24

:geek: :arrow: Zacznijmy od tego,że Canon ma oznaczenia literowe z tyłu,za cyfrowym.
Tzn:300 D, 450 D, 500 D...itd.
Wyglądała mi ta twoja prośba i błaganie o radę,jakby od właściciela NIKONA D 300.
Bo tylko Nikony są tak oznaczone.
A teraz to mi wygląda na to,że nigdy do końca i uważnie nie przeczytałeś instrukcji obsługi
swojego sprzętu. :P
Żegnam.
lexus
 
Posty: 2
Na forum od: 30.12.2009
Ostatnio na forum: 01.01.2010
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy posthadzaj | śro 30.12.2009, 11:17

Zapewniam że instrukcję przeczytałem wielokrotnie, zarówno tą skróconą jak i pełną, zawierającą ponad 400 stron. Ponadto przeczytałem kilka książek, zadałem też to samo pytanie na kilku forach dyskusyjnych. Postąpiłem zgodnie z wszystkimi radami które otrzymałem od Forumowiczów (nawet najbardziej nieprawdopodobnymi - typu wyjmij akumulatory i kartę pamięci na dobę). Zanim wogóle cokolwiek napisałem na forum, przejrzałem wszystkie dostępne fora i pogooglałem. Nie strzępiłbym sobie jęzora gdybym nie widział takiej potrzeby. Co do nazewnictwa, to nie słyszałem aby istniał jakiś inny aparat o symbolu D300 (mogę się mylić). Faktycznie moja wina że mam Nikona i że padł 2 miesiące po gwarancji, ale widać taki już mój pech, choć poprzednie nikony nigdy mi nie padały w żaden sposób. Nie jestem też "onanistą sprzętowym". W serwisie do którego zawiozłem sprzęt powiedzieli że na 85% padł procesor autofokusa :) Aha... dodam że nie jestem jedyną osobą która go oglądała.
hadzaj
 
Posty: 8
Na forum od: 27.12.2009
Ostatnio na forum: 09.01.2012
Miejscowość: Rumia
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy postJJ79 | śro 30.12.2009, 13:10

Hadzaj, kolego .. nic się nie przejmuj takimi komentarzami do Twojego zapytania ... Wpadł taki lexus (?) jako pierwszy komentarz wpisał takie 'mądrości', niby profesjonalne, bo choć ja jestem laikiem w tych sprawach, nawet nie pomyślałem o niczym innym niż NIKON D3000 bo przecież każdy wie o co kaman :) . Zamiast pomóc lub służyć radą pokazał swoją wielkość zamknięty w paczce od zapałek i się pożegnał :)

Po zapoznaniu się z Twoim problemem uważam, że chyba przydałby się jednak serwis, który będzie w stanie. Z tego co znalazłem w sieci AF w większości nikonów działa tylko wtedy gdy masz ustawione centralne pole ostrości i trzeba mieć ustawiony single AF, nie śledzenie. Jeszce w Menu musisz mieć włączoną opcję AF-ASSIST ILLUMINATOR. Do sprawdzenia jeszcze opcja w menu światełka AF na włączona, sprawdz jak masz ustawione wybieranie pola ostrości, jaki sposób ostrzenia
czy masz w ręcznym wybieraniu centralny punkt. Jeśli nic z tego nie pomaga, to raz jeszcze polecam jakiś dobry serwis i pamiętaj aby upewnić się najpierw jakie koszta możesz ponieść, bo czasami się nie opłaci.
Pozdrawiam

I znalazłem jeszcze coś takiego odnośnie obiektywów do tego modelu, nie wiem czy się przyda, ale zawsze warto ...# Obiektywy bez procesora: Autofokus nie działa. Można używać takich obiektywów w trybie ekspozycji M; ale nie działa wówczas światłomierz...
JJ79
 
Posty: 195
Na forum od: 25.09.2009
Ostatnio na forum: 03.08.2012
..bo amator też może być fotografem..
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy posthadzaj | śro 30.12.2009, 13:31

Dzięki za odpowiedź :) Sprawdzałem już wszystkie możliwe kombinacje. Na 100% nie ma żadnego "czeskiego" błędu ;) Zawiozłem do serwisu w Gdyni i w najgorszym wypadku zapłacę 30 zł za ekspertyzę... to dość pewny serwis (fotocomplex.pl). Niczego nie obiecali po wstepnych oględzinach, jeśli się nie uda to pozostaje serwis Nikona na ulicy Po(d)stępu ;)
hadzaj
 
Posty: 8
Na forum od: 27.12.2009
Ostatnio na forum: 09.01.2012
Miejscowość: Rumia
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy postJJ79 | śro 30.12.2009, 13:44

Mam nadzieję, że poinformujesz nas jak wypadła ekspertyza :) Życzę drobnej usterki i czekam na wiadomości :)
Pozdrawiam
JJ79
 
Posty: 195
Na forum od: 25.09.2009
Ostatnio na forum: 03.08.2012
..bo amator też może być fotografem..
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy postlexus | śro 30.12.2009, 16:09

Cześć Panie "hadzaj"...
Nie chciałem Cię urazić swoimi pogladami.Od razu wiedziałem,że chodzi Ci o NIKONA.
Sądziłem,że na forum Canona piszą o nowinkach,problemach i poradach tylko CANON'owcy?
Nigdy mnie "nie rajcowały" Nikony.Więc dlaczego miałbym Ci podawać jakieś błędne swoje domysły i porady,
o sprzęcie którego nie znam.Aczkolwiek Canony i Nikony są uznawane za "Mercedesy" w świecie fotograficznym.
Te dwie firmy używają zgoła odmiennych technologii...
Stosują wiele różniących się od siebie rozwiazań.Ponad 15-20 lat temu Nikon był firmą zaspaną i obserwującą otoczenie,zamiast badać i modernizować swoje zaplecze techniczne.
Nie polecałbym Ci słuchania i czytania porad innych osób niż tych zwiazanych z serwisem Nikon.
Lub też samych użytkowników NIKON D300.Oni wiedzą na ten temat najwięcej.
Więc nie wiem dokąd doprowadzą Cię "wywody" znawcy i experta
na tym forum o tajemniczym pseudo "JJ79".
Pomyślności...w kwestii "leczenia" Twojego sprzętu foto.

(odsyłam Cię jeszcze do właściciela Nikona D 300...może z nim się wymienicie poglądami?...www.fotofobia.com.pl)
lexus
 
Posty: 2
Na forum od: 30.12.2009
Ostatnio na forum: 01.01.2010
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy postJJ79 | śro 30.12.2009, 16:49

:D:D:D:D:D:D Nie jestem znawcą i nie jestem także expertem .. ale przyznać muszę, że rozbawiłeś mnie swoim wywodem :) Chodzi o to, że gdybyś przeczytał swój pierwszy post tutaj w tym temacie, zrozumiałbyś o czym napisałem. Jestem w tej chwili użytkownikiem Canona i jak widzisz napisałem coś dopiero po Twych mądrościach... Bo zamiast spróbować chociaż jakoś pomóc, udajesz znawcę tematu. Tu akurat chodziło o problem użytkownika. Osobiście wyszukałem podobne problemy w google i jak mogłem to pomogłem :)
Sądziłem,że na forum Canona piszą o nowinkach,problemach i poradach tylko CANON'owcy?

tu się pogubiłem :) jakie forum Canona :) pomyliły Ci się miejsca.
...o tajemniczym pseudo "JJ79"...

Po prostu dwa imiona Jarosław Jan i rocznik w skrócie 1979
O ile rozwiałem Twe wątpliwości mam nadzieję, że następnym razem pomyślisz o czym piszesz :) zanim dasz radę jak ta :)
lexus napisał(a)::geek: :arrow: Zacznijmy od tego,że Canon ma oznaczenia literowe z tyłu,za cyfrowym.
Tzn:300 D, 450 D, 500 D...itd.
Wyglądała mi ta twoja prośba i błaganie o radę,jakby od właściciela NIKONA D 300.
Bo tylko Nikony są tak oznaczone.
A teraz to mi wygląda na to,że nigdy do końca i uważnie nie przeczytałeś instrukcji obsługi
swojego sprzętu. :P
Żegnam.


Ja nie żegnam .. pozdrawiam ;)
JJ79
:lol: LMAO
JJ79
 
Posty: 195
Na forum od: 25.09.2009
Ostatnio na forum: 03.08.2012
..bo amator też może być fotografem..
 

Kto jest na forum

Na Forum jest 2 użytkowników: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 2 gości (oparte na użytkownikach aktywnych przez ostatnie 5 minut)
Najwięcej użytkowników (556) było obecnych: wto 23.08.2016, 13:49

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

TWOJE UPRAWNIENIA

Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Powrót do Nikon