[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 1423: Undefined index: icq_status_img
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 1423: Undefined index: icq_status_img
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 1423: Undefined index: icq_status_img
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 1423: Undefined index: icq_status_img
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 1423: Undefined index: icq_status_img
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 1423: Undefined index: icq_status_img
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 1423: Undefined index: icq_status_img
forum.fotografuj.pl | Zobacz temat - D300- wysiadł mi AF

Widok do druku

Forum dysusyjne

D300- wysiadł mi AF

Dyskusje dotyczące lustrzanek cyfrowych firmy Nikon.

D300- wysiadł mi AF

Nowy posthadzaj | nie 27.12.2009, 17:35

Witam Forumowiczów.
Mam problem ze swoim D300. Wczoraj byłem na weselu i robiłem zdjęcia, wszystko było OK. W pewnym momencie zauważyłem że nie działa mi autofokus. Nie zapala się dioda wspomagania AF, nie działa śrubokręt, nie mogę zmienić metody pomiaru ostrości (mam ustawiony AF-S). Ostrzenie na manula działa. Tak jak miałem ustawiony pojedynczy punkt AF, tak już zostało (oczywiście mogę go przesuwać). Przeczyściłem styki w puszce (na łączu ze szkiełkiem) ale nic to nie dało. Nawet powtórnie zrobiłem upgrade firmware i nic... Tak się dzieje na każdym szkiełku jakie posiadam (niezależnie od producenta). Ma ktoś pomysł co jeszcze mogę zrobić żeby samemu to naprawić?? Oczywiście 2 miesiące temu skończyła się gwarancja. Za pomoc byłbym wdzięczny.
hadzaj
 
Posty: 8
Na forum od: 27.12.2009
Ostatnio na forum: 09.01.2012
Miejscowość: Rumia
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy postZibi | pon 28.12.2009, 8:44

Kolego, sprawdź,czy nie wyłączyłeś AF suwakiem na obiektywie. Mnie się to też przydarzyło, i dobrą chwilę szukałem przyczyny.
Pozdrawiam!
Zibi
Zibi
 
Posty: 1
Na forum od: 28.12.2009
Ostatnio na forum: 18.02.2010
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy posthadzaj | pon 28.12.2009, 21:14

To niestety, nie to. Mam suwak AF tylko na jednym obiektywie a sprawdzałem wszystkie :) Zresztą nie mogę przełączyć metody pomiaru np. na matrycowy itd...
hadzaj
 
Posty: 8
Na forum od: 27.12.2009
Ostatnio na forum: 09.01.2012
Miejscowość: Rumia
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy postlexus | śro 30.12.2009, 1:24

:geek: :arrow: Zacznijmy od tego,że Canon ma oznaczenia literowe z tyłu,za cyfrowym.
Tzn:300 D, 450 D, 500 D...itd.
Wyglądała mi ta twoja prośba i błaganie o radę,jakby od właściciela NIKONA D 300.
Bo tylko Nikony są tak oznaczone.
A teraz to mi wygląda na to,że nigdy do końca i uważnie nie przeczytałeś instrukcji obsługi
swojego sprzętu. :P
Żegnam.
lexus
 
Posty: 2
Na forum od: 30.12.2009
Ostatnio na forum: 01.01.2010
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy posthadzaj | śro 30.12.2009, 11:17

Zapewniam że instrukcję przeczytałem wielokrotnie, zarówno tą skróconą jak i pełną, zawierającą ponad 400 stron. Ponadto przeczytałem kilka książek, zadałem też to samo pytanie na kilku forach dyskusyjnych. Postąpiłem zgodnie z wszystkimi radami które otrzymałem od Forumowiczów (nawet najbardziej nieprawdopodobnymi - typu wyjmij akumulatory i kartę pamięci na dobę). Zanim wogóle cokolwiek napisałem na forum, przejrzałem wszystkie dostępne fora i pogooglałem. Nie strzępiłbym sobie jęzora gdybym nie widział takiej potrzeby. Co do nazewnictwa, to nie słyszałem aby istniał jakiś inny aparat o symbolu D300 (mogę się mylić). Faktycznie moja wina że mam Nikona i że padł 2 miesiące po gwarancji, ale widać taki już mój pech, choć poprzednie nikony nigdy mi nie padały w żaden sposób. Nie jestem też "onanistą sprzętowym". W serwisie do którego zawiozłem sprzęt powiedzieli że na 85% padł procesor autofokusa :) Aha... dodam że nie jestem jedyną osobą która go oglądała.
hadzaj
 
Posty: 8
Na forum od: 27.12.2009
Ostatnio na forum: 09.01.2012
Miejscowość: Rumia
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy postJJ79 | śro 30.12.2009, 13:10

Hadzaj, kolego .. nic się nie przejmuj takimi komentarzami do Twojego zapytania ... Wpadł taki lexus (?) jako pierwszy komentarz wpisał takie 'mądrości', niby profesjonalne, bo choć ja jestem laikiem w tych sprawach, nawet nie pomyślałem o niczym innym niż NIKON D3000 bo przecież każdy wie o co kaman :) . Zamiast pomóc lub służyć radą pokazał swoją wielkość zamknięty w paczce od zapałek i się pożegnał :)

Po zapoznaniu się z Twoim problemem uważam, że chyba przydałby się jednak serwis, który będzie w stanie. Z tego co znalazłem w sieci AF w większości nikonów działa tylko wtedy gdy masz ustawione centralne pole ostrości i trzeba mieć ustawiony single AF, nie śledzenie. Jeszce w Menu musisz mieć włączoną opcję AF-ASSIST ILLUMINATOR. Do sprawdzenia jeszcze opcja w menu światełka AF na włączona, sprawdz jak masz ustawione wybieranie pola ostrości, jaki sposób ostrzenia
czy masz w ręcznym wybieraniu centralny punkt. Jeśli nic z tego nie pomaga, to raz jeszcze polecam jakiś dobry serwis i pamiętaj aby upewnić się najpierw jakie koszta możesz ponieść, bo czasami się nie opłaci.
Pozdrawiam

I znalazłem jeszcze coś takiego odnośnie obiektywów do tego modelu, nie wiem czy się przyda, ale zawsze warto ...# Obiektywy bez procesora: Autofokus nie działa. Można używać takich obiektywów w trybie ekspozycji M; ale nie działa wówczas światłomierz...
JJ79
 
Posty: 195
Na forum od: 25.09.2009
Ostatnio na forum: 03.08.2012
..bo amator też może być fotografem..
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy posthadzaj | śro 30.12.2009, 13:31

Dzięki za odpowiedź :) Sprawdzałem już wszystkie możliwe kombinacje. Na 100% nie ma żadnego "czeskiego" błędu ;) Zawiozłem do serwisu w Gdyni i w najgorszym wypadku zapłacę 30 zł za ekspertyzę... to dość pewny serwis (fotocomplex.pl). Niczego nie obiecali po wstepnych oględzinach, jeśli się nie uda to pozostaje serwis Nikona na ulicy Po(d)stępu ;)
hadzaj
 
Posty: 8
Na forum od: 27.12.2009
Ostatnio na forum: 09.01.2012
Miejscowość: Rumia
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy postJJ79 | śro 30.12.2009, 13:44

Mam nadzieję, że poinformujesz nas jak wypadła ekspertyza :) Życzę drobnej usterki i czekam na wiadomości :)
Pozdrawiam
JJ79
 
Posty: 195
Na forum od: 25.09.2009
Ostatnio na forum: 03.08.2012
..bo amator też może być fotografem..
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy postlexus | śro 30.12.2009, 16:09

Cześć Panie "hadzaj"...
Nie chciałem Cię urazić swoimi pogladami.Od razu wiedziałem,że chodzi Ci o NIKONA.
Sądziłem,że na forum Canona piszą o nowinkach,problemach i poradach tylko CANON'owcy?
Nigdy mnie "nie rajcowały" Nikony.Więc dlaczego miałbym Ci podawać jakieś błędne swoje domysły i porady,
o sprzęcie którego nie znam.Aczkolwiek Canony i Nikony są uznawane za "Mercedesy" w świecie fotograficznym.
Te dwie firmy używają zgoła odmiennych technologii...
Stosują wiele różniących się od siebie rozwiazań.Ponad 15-20 lat temu Nikon był firmą zaspaną i obserwującą otoczenie,zamiast badać i modernizować swoje zaplecze techniczne.
Nie polecałbym Ci słuchania i czytania porad innych osób niż tych zwiazanych z serwisem Nikon.
Lub też samych użytkowników NIKON D300.Oni wiedzą na ten temat najwięcej.
Więc nie wiem dokąd doprowadzą Cię "wywody" znawcy i experta
na tym forum o tajemniczym pseudo "JJ79".
Pomyślności...w kwestii "leczenia" Twojego sprzętu foto.

(odsyłam Cię jeszcze do właściciela Nikona D 300...może z nim się wymienicie poglądami?...www.fotofobia.com.pl)
lexus
 
Posty: 2
Na forum od: 30.12.2009
Ostatnio na forum: 01.01.2010
 

Re: D300- wysiadł mi AF

Nowy postJJ79 | śro 30.12.2009, 16:49

:D:D:D:D:D:D Nie jestem znawcą i nie jestem także expertem .. ale przyznać muszę, że rozbawiłeś mnie swoim wywodem :) Chodzi o to, że gdybyś przeczytał swój pierwszy post tutaj w tym temacie, zrozumiałbyś o czym napisałem. Jestem w tej chwili użytkownikiem Canona i jak widzisz napisałem coś dopiero po Twych mądrościach... Bo zamiast spróbować chociaż jakoś pomóc, udajesz znawcę tematu. Tu akurat chodziło o problem użytkownika. Osobiście wyszukałem podobne problemy w google i jak mogłem to pomogłem :)
Sądziłem,że na forum Canona piszą o nowinkach,problemach i poradach tylko CANON'owcy?

tu się pogubiłem :) jakie forum Canona :) pomyliły Ci się miejsca.
...o tajemniczym pseudo "JJ79"...

Po prostu dwa imiona Jarosław Jan i rocznik w skrócie 1979
O ile rozwiałem Twe wątpliwości mam nadzieję, że następnym razem pomyślisz o czym piszesz :) zanim dasz radę jak ta :)
lexus napisał(a)::geek: :arrow: Zacznijmy od tego,że Canon ma oznaczenia literowe z tyłu,za cyfrowym.
Tzn:300 D, 450 D, 500 D...itd.
Wyglądała mi ta twoja prośba i błaganie o radę,jakby od właściciela NIKONA D 300.
Bo tylko Nikony są tak oznaczone.
A teraz to mi wygląda na to,że nigdy do końca i uważnie nie przeczytałeś instrukcji obsługi
swojego sprzętu. :P
Żegnam.


Ja nie żegnam .. pozdrawiam ;)
JJ79
:lol: LMAO
JJ79
 
Posty: 195
Na forum od: 25.09.2009
Ostatnio na forum: 03.08.2012
..bo amator też może być fotografem..
 

Kto jest na forum

Na Forum jest 2 użytkowników: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 2 gości (oparte na użytkownikach aktywnych przez ostatnie 5 minut)
Najwięcej użytkowników (556) było obecnych: wto 23.08.2016, 13:49

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

TWOJE UPRAWNIENIA

Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Powrót do Nikon

cron