Strona 4 z 15

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: czw 19.02.2015, 9:14
przez oliver2952
Przepis na Kotleciki curry
czas: 20 minut
liczba porcji: ok. 12 sztuk
Składniki

500 g piersi kurczaka
1 niewielka cebula
3–4 łyżki sosu chili np. WINIARY*
1 łyżeczka curry
sól i pieprz do smaku
1 jajko
3–5 łyżek tartej bułki
olej do smażenia

*Przepis powstał we współpracy z WINIARY. Sos chili zawdzięcza swój smak połączeniu ostrości papryczek chili i czosnku ze słodyczą dojrzałych pomidorów. Pasuje do dań kuchni meksykańskiej, jak i kiełbasy z grilla. Więcej o sosie chili Winiary.
Moje porady

sos chili użyty w tym przepisie nie jest zbyt ostry, nie musicie się obawiać :)
jak kroić cebulę

Kotleciki curry przepis krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie zaczynam od pokrojenia bardzo drobno kurczaka (zmielone też będzie dobre, ale wierzcie mi, krojone jest o wiele smaczniejsze, więc warto).
Kotleciki curry przepis krok po kroku
Krok 2
Do mięsa dodaję pokrojoną cebulę, przyprawy, sos chili, tartą bułkę, jajko i mieszam.
Kotleciki curry przepis krok po kroku
Krok 3
Formuję kulki i spłaszczam (jeśli robicie wersję na przyjęcie, to polecam zrobić mini kuleczki).
Kotleciki curry przepis krok po kroku
Krok 4
Smażę na rozgrzanym oleju, aż będą wyraźnie złociste. Po usmażeniu przekładam na chwilę na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: czw 19.02.2015, 9:15
przez oliver2952
Przepis na Halibut w mleku kokosowym z groszkiem
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
Składniki

500 g halibuta
1 szklanka zielonego groszku
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
szczypta cukru
2 trawy cytrynowe
kawałek galangalu
kawałek imbiru
2 listki limonki
końcówki chili
kilka gałązek kolendry
2 cm paski skórki z limonki
3 cząstki limonki
1 łyżka wiórków kokosowych
szczypta białego pieprzu

Moje porady

jak zrobić mleczko kokosowe
jak kupować ryby
galangal w domowych warunkach zastąpcie imbirem, przy tym daniu będzie OK

Halibut w mleczku kokosowym przepis
Krok 1
Przygotowanie zaczynam od podzielenia trawy cytrynowej. Twardsze części dodam do gotowania, a jedną połówkę kroję bardzo, bardzo cienko.
Halibut w mleczku kokosowym przepis
Krok 2
Do rondelka wlewam łyżkę sosu rybnego, dodaję cukier, mleczko kokosowe, wrzucam trawę cytrynową, obierki po imbirze, korzonki kolendry, liście limonki, kawałki chili i gotuję.
Halibut w mleczku kokosowym przepis
Krok 3
Obrany imbir, ok. 2 cm, i galangal kroję w drobną kostkę. Po gotowaniu odcedzam i do gęstego mleka dodaję wiórki kokosowe, pokrojony imbir, galangal. Gotuję.
Halibut w mleczku kokosowym przepis
Krok 4
Obieram groszek. :) Można nie obierać. :)
Halibut w mleczku kokosowym przepis
Krok 5
Rybę wkładam do mleczka, gotuję kilka minut z każdej strony, a potem delikatnie przekładam na talerz. Do mleczka dodaję groszek, chwilę gotuję i polewam rybę. Dekoruję paseczkami skórki limonki, filecikami z limonki oraz paseczkami liści limonki.

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: pon 23.02.2015, 22:10
przez Ecohouston1596
Pizza margherita - składniki:

na 3-4 pizze 500 g mąki (najlepiej specjalnej do pizzy)
15 g drożdży piwnych
1 łyżeczka cukru
300 ml wody 2 łyżki oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
oliwa do smarowania
mąka do posypywania
sól
200 g przecieru pomidorowego
350 g mozzarelli
świeża bazylia

Pizza margherita - sposób przygotowania: Rozpuść drożdże w 200 ml ciepłej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Do miski wsyp połowę mąki (250 g), dodaj szczyptę soli, pozostały cukier, wymieszaj i wlej rozpuszczone drożdże. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Do zaczynu dodaj pozostałą mąkę, oliwę i 100 ml ciepłej wody. Wyrabiaj najpierw w misce, a potem na stolnicy lub blacie kuchennym, aż ciasto będzie elastyczne. Podziel ciasto na 4 części, przełóż do osobnych misek, posmaruj delikatnie oliwą, natnij wierzch na krzyż, przykryj ściereczkami i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na jak najcieńszy okrągły placek. Posmaruj placki oliwą, a następnie rozsmaruj na nich cienką warstwę przecieru pomidorowego. Na pizzach poukładaj plastry mozzarelli i porwane listki bazylii. Ponownie skrop oliwą. Wstaw do pieca rozgrzanego do 230 st. C i piecz ok. 15 minut. Rady: margherita to jedna z najpopularniejszych rodzajów pizzy, możesz też do niej użyć innych dodatków: oliwek, szynki, pepperoni, kaparów, anchois itp.

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: wto 24.02.2015, 15:38
przez POTENCJANA1110
Ravioli z suszonymi pomidorami

Składniki

CIASTO:
30 dag mąki + do podsypania
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
łyżka oliwy
NADZIENIE:
30 dag białej surowej kiełbasy
75 dag ricotty
3 łyżki siekanej natki pietruszki
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
jajko
DO PODANIA:
2/3 szklanki suszonych pomidorów
1/2 szklanki orzechów laskowych
10 dag rukoli
6 łyżek oliwy
5 dag parmezanu

Etapy przygotowania

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wyrabiamy ok. 8 min. Wkładamy do lodówki na 20 min. Na farsz: z kiełbasek zdejmujemy osłonki, do mięsa dodajemy ricottę i natkę, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Wstawiamy do lodówki na 10 min. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie płaty, podsypując mąką, rozkładamy na blacie podsypanym natką. Nakładamy po łyżeczce nadzienia w 4–cm odstępach w poprzek połowy ciasta. Miejsca między porcjami farszu smarujemy ubitym jajkiem. Przykrywamy tę część drugą połową ciasta. Dociskamy obrzeża nadzienia. Ciasto tniemy radełkiemna kwadraty z porcjami nadzienia. Wrzucamy ravioli do osolonego wrzątkui gotujemy partiami 3 min. Osączamy. Mieszamy z suszonymi pomidorami, orzechami laskowymi, rukolą, solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą i delikatnie łączymy. Najlepiej używając rąk. Podajemy posypane parmezanem.

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: wto 24.02.2015, 15:39
przez POTENCJANA1110
Bardzo delikatny łosoś, zapiekany
w folii z porem i cytryna.
Smakuje nawet wybrednym:)

Składniki
dla 3-4 osób:
filet z łososia ok. 1/2kg
kawałek pora
sól, pieprz
rozmaryn
oliwa
2 plasterki cytryny
pietruszka lub koperek

Rybę pokroić, ułożyć na
folii aluminiowej i skropić oliwą.
Doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem.
Obłożyć pokrojonym porem i plasterkami cytryny.
Całość skropić lekko oliwą i posypać posiekaną
pietruszką lub koperkiem - co kto woli:)

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: śro 25.02.2015, 15:46
przez Erast80
pieczona wątróbka drobiowa
Genialny przepis od mojej teściowej na pieczoną wątróbkę drobiową. Wychodzi bajecznie, w konsystencji jest delikatna, mięciutka wręcz kremowa. Zdecydowanie to najlepszy sposób na wątróbkę jaki znam, mój mąż był nią zachwycony i wyjadł wszystko z naczynia żaroodpornego co zostało po obiedzie. Dwoma słowami "palce lizać" :), bardzo polecam.
czas: 45-50 minut
porcja dla: dla 2-3 osób
Data: 17/01/2015
Składniki:
- 500g wątróbki drobiowej
- 1 duża czerwona cebula
- 3 marchewki
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Krok 1 - pieczona wątróbka drobiowa
Zaczynamy od umycia wątróbki i oczyszczenia jej. Kroje ją na drobniejsze kawałki, wielkością - jeden kawałek mieści się na łyżce. Kroję cebulę w piórka a obrane marchewki w słupki, cienkie - max 0,5cm grubości, żeby zdążyły się upiec i być mięciutkie. Do naczynia żaroodpornego przekładam wątróbkę, cebulkę, marchewki, dodaje dwie szczypty soli i jedną szczyptę pieprzu, polewam dwiema łyżkami oliwy i bardzo dokładnie mieszam.
Krok 2 - pieczona wątróbka drobiowa
Przykrywam szczelnie folią aluminiową i wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyjmuję i mieszam, sprawdzając czy wątróbka już się upiekła, jak jest gotowa to super :) jak nie to wstawiam na kolejne 10-15 minut nadal pod przykryciem z folii aluminiowej. Upieczoną podaję z ziemniakami lub kaszą gryczaną, w czasie pieczenia powstanie dużo sosu/soku głównie z marchewki, który idealnie nadaje się do polania ziemniaków lub kaszy. Gotowe, smacznego :)

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: śro 25.02.2015, 19:55
przez kata89
Ja polecam tradycyjne placki ziemniaczane na słodko:) Mój smak z dzieciństwa:)

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: czw 12.03.2015, 17:14
przez MarceliWroc2354
MM pycha ta z przepisu wątróbka mi się bardzo podoba. Właśnie wczoraj to sobie zrobiłem tak na kolację i po prostu było to niebo w gębie. Nic tylko jadłem aż mi się aż uszy trzęsły - pychotka muszę to zdecydowanie częściej sobie robić. Bo jeśli o mnie chodzi to te już schabowe z buraczkami mi się przejadły i coś po prostu szukam innego co jest po prostu moim zdaniem lepsze

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: wto 17.03.2015, 9:06
przez Dollie89
LAZANIA

Składniki

300 g mielonego mięsa
sól do smak
opakowanie makaronu do lazanii
4 łyżki masła
10 g parmezanu
1 kulka kulka mozzarelli
200 g sosu beszamelowego
odrobina oliwy z oliwek
50 ml czerwonego wina wytrawnego
1 puszka pomidorów w całości
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
1 marchew
pieprz dp smaku

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 C i nasmaruj formę oliwą.
Obierz cebulę, czosnek i posiekaj drobno.
Obierz marchew i pokrój w drobną kostkę. Tak samo posiekaj seler naciowy.
Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij czosnek z cebulą przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaj mięso i smaż ok. 5 minut, często mieszając.
Dodaj seler z marchewką, koncentrat pomidorowy, zamieszaj i smaż ok. 1 minutę.
Dodaj wino a następnie pomidory, delikatnie rozgniatając je, by powstała jednolita masa.
Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia.
Przełóż warstwę mięsną do żaroodpornego naczynia i przykryj warstwą makaronu.
Posmaruj sosem beszamelowym i ułóż drugą warstwę makaronu, mięsa, makaronu i sosu. Powtarzaj czynności do wykorzystania wszystkich składników tak, by ostatnią warstwą był makaron z sosem.
Pokrój mozzarellę w plastry i ułóż na lazanii.
Na koniec posyp startym parmezanem i ułóż na powierzchni małe kawałki masła.
Tak przygotowaną lazanię wstaw do piekarnika na ok. 40-45 minut aż ser ładnie się zrumieni. Podawaj udekorowaną liśćmi bazylii.

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: wto 17.03.2015, 14:28
przez tatanka
kata89 napisał(a):Ja polecam tradycyjne placki ziemniaczane na słodko:) Mój smak z dzieciństwa:)

Smaku sobie narobiłam na placki ziemniaczane, bardzo je lubię tylko nie trzeć ziemniaków na tarce.