czas: 20 minut
liczba porcji: ok. 12 sztuk
Składniki
500 g piersi kurczaka
1 niewielka cebula
3–4 łyżki sosu chili np. WINIARY*
1 łyżeczka curry
sól i pieprz do smaku
1 jajko
3–5 łyżek tartej bułki
olej do smażenia
*Przepis powstał we współpracy z WINIARY. Sos chili zawdzięcza swój smak połączeniu ostrości papryczek chili i czosnku ze słodyczą dojrzałych pomidorów. Pasuje do dań kuchni meksykańskiej, jak i kiełbasy z grilla. Więcej o sosie chili Winiary.
Moje porady
sos chili użyty w tym przepisie nie jest zbyt ostry, nie musicie się obawiać

jak kroić cebulę
Kotleciki curry przepis krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie zaczynam od pokrojenia bardzo drobno kurczaka (zmielone też będzie dobre, ale wierzcie mi, krojone jest o wiele smaczniejsze, więc warto).
Kotleciki curry przepis krok po kroku
Krok 2
Do mięsa dodaję pokrojoną cebulę, przyprawy, sos chili, tartą bułkę, jajko i mieszam.
Kotleciki curry przepis krok po kroku
Krok 3
Formuję kulki i spłaszczam (jeśli robicie wersję na przyjęcie, to polecam zrobić mini kuleczki).
Kotleciki curry przepis krok po kroku
Krok 4
Smażę na rozgrzanym oleju, aż będą wyraźnie złociste. Po usmażeniu przekładam na chwilę na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.