Strona 12 z 15

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: czw 16.07.2015, 15:00
przez glamourzab
ja dzisiaj mam lazanie, jedno z moich ulubionych dań :) nie mogę się doczekać aż będzie podane do stołu :D
_____________________
PrestaShop i Allegro

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: czw 16.07.2015, 16:14
przez mrtoccara1875
ja dzisiaj na obiad miałem pyszną kasę z sosem bardzo dobre danie sos taki bardziej z mięsa wieprzowego. Na drugie danie które właśnie dochodzi będę jadł sobie ziemniaki z mięsem i świeżą kapustką z marchewką papryczką ogórkiem i pomidorem. Sałatka raczej tak na odświeżenie swojego organizmu.

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: czw 16.07.2015, 21:46
przez Zywia2984
Pstrąg z cytryną - pstrągi dokładnie czyścimy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Nacieramy z obu stron odrobiną soli i pieprzu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ryby układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy tymiankiem lub/i ziołami prowansalskimi. Do środka każdej ryby wkładamy cienkie plasterki masła. Zawijamy folię i pieczemy z obu stron na rozgrzanym grillu (bądź w piekarniku w 180 stopniach) około 15-20 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: pią 17.07.2015, 9:54
przez THECHARLES2999
Gołąbki z miodem

1/2 kg mieszanego mięsa mielonego
3-4 łyżki masła
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki ryżu
średnia główka kapusty (ok. 1 kg)
3 łyżki musztardy
400 ml rosołu z kostki
4 łyżki płynnego miodu
sól, pieprz
Mleko podgrzać. 2 łyżki masła rozgrzać w rondlu, wsypać ryż, przesmażyć. Przyprawić solą i pieprzem, wlać gorące mleko, zamieszać. Gotować około 15 minut na niewielkim ogniu. Kapustę oczyścić, odrzucić zwiędłe liście, wykroić głąb. Oddzielić 12 ładnych zewnętrznych liści, skroić zgrubiałe żyły. Liście opłukać, zanurzyć na 2 minuty w osolonym wrzątku, wyjąć, opłukać w zimnej wodzie. Pozostałą kapustę drobno poszatkować. Mięso wymieszać z ryżem, poszatkowaną kapustą oraz musztardą, przyprawić solą i pieprzem. Na każdym liściu kapusty położyć porcję farszu, zawinąć dolną krawędź, następnie boki liścia, zwinąć w rolady. Pozostałe masło rozgrzać na patelni, obsmażyć gołąbki ze wszystkich stron, przełożyć do brytfanny. Gołąbki posmarować miodem, podlać rosołem. Gołąbki piec 45 minut w temperaturze 200 C. Od czasu do czasu odwrócić i polać sosem z pieczenia. Podawać z pur e ziemniaczanym i żurawiną.

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: pią 17.07.2015, 12:27
przez Radowid96
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem :)
1. Ryż ugotuj z dodatkiem kurkumy
2. Osącz na sicie
3. Kurczaka posyp sola, pieprzem, papryką słodką i ostrą
4. Usmaż na 5 łyżkach oleju
5. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, przesmaż cukinię z papryką, przełóż na talerz
6. Na patelnię włóż kolejne 4 łyżki oleju, i usmaż pokrojone w paski grzyby
7. Ryż połącz z warzywami i grzybami
8. Wbij jajka, wsyp ser, dopraw solą, pieprzem, ziołami i gałką muszkatołową
9. Foremkę wysmaruj masłem, włoż masę i piecz 50 minut w 190 st.,

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: sob 18.07.2015, 8:25
przez TheJulia75
Stary to jest przepis. Nie wiem co Ty w tym przepisie widzisz. Przede wszystkim on jest dla jakiś małojadków..Ja bym się z niego nic nie najadł. Wolę zjeść sobie jakiegoś steka z ziemniakami. To mnie zawsze stawia bardzo dobrze na nogi i sprawia, że chcę mi się żyć :)

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: sob 18.07.2015, 21:46
przez RUBYXYZ76
Teraz jest sezon na grilla, więc grillowaliśmy dziś:-)
Grillowany łosoś z warzywami i polentą-)
Łosoś:Łososia myjemy ,dzielimy na dwie porcję, usuwamy delikatnie skórę.
Oprószamy przyprawami , skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Odstawiamy.
Warzywa: Wszystkie warzywa myjemy , czosnek obieramy.
Paprykę , bakłażana i cukinię kroimy w plastry.
Kolbę kukurydzy przekrawamy/przełamujemy na 4 części.
Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek.
Polenta:W garnku zagotowujemy wodę z masłem i solą , wsypujemy kaszę.
Gotujemy do momentu powstania papki.
Kaszę przelewamy do płaskiego naczynia , odstawiamy do zastygnięcia.
Kroimy w paski a następnie w kostkę.
Grillujemy warzywa z polentą na rumiano z jednej strony , przekręcamy w tym momencie kładziemy na grilla łososia.
Rybę także grillujemy na umiano z obu stron.
Na talerzach układamy porwaną sałatę lodową z kiełkami , na nią kładziemy porcję warzyw , polenty oraz łososia.
Oprószamy warzywa świeżo mieloną solą i pieprzem.
Łososia podajemy z plasterkami cytryny i porwanymi/posiekanymi ziołami.

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: pon 20.07.2015, 15:04
przez maye77
spaghetti


500g mięsa mielonego (wołowego lub mieszanego wołowo - wieprzowego)
1-2 cebule
kilka ząbków czosnku
500-700ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylia
1 łyżeczka tymianek
0,5 łyżeczki szałwii
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
ostra papryka do smaku
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
oliwa do smażenia
starty parmezan (opcjonalnie)


Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać rozdrobnione mięso, smażyć aż zbrązowieje, w czasie smażenia dodać szałwię. Do obsmażonego mięsa wlać przecier pomidorowy, odpowiednio mniej lub wiecej w zależności od tego jaki gęsty chcecie sos. Ja wlałam tylko 500ml w związku z czym sos był bardzo gęsty i zawiesisty, właściwie było to mięso w sosie, jeśli wolicie więcej sosu, należy dodać więcej przecieru. Dodać zioła i przyprawy. Najlepiej robić to stopniowo, gotując na małym ogniu, co pewien czas próbować czy sos nabiera odpowiedniego smaku. Należy także dość dużo posolić i popieprzyć. Z solą należy jednak uważać, szczególnie jeśli używacie grubej soli, gdyż ta rozpuszcza się powoli i danie staje się słone dopiero po pewnym czasie, dlatego należy solić niewielkimi porcjami i co pewien czas próbować. Sos gotować około 30-45 minut, aż smaki przenikną, a sos i mięso będą miały odpowiedni smak i aromat. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Spagetti układać na talerzu, polać sosem, ewentuanie posypać startym parmezanem i natychmiast podawać.

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: pon 20.07.2015, 15:14
przez netroma1557
tarta z pieczarkami

Ciasto:

250g mąki
duża szczypta soli
1 jajko, lekko roztrzepane
75ml oliwy
60ml letniej wody

Farsz:

1 duży por (lub 2 mniejsze)
2 ząbki czosnku
1 mała cebula (opcjonalnie)
250g białych pieczarek
2 jajka
150ml śmietany (użyłam creme fraiche)
1 łyżka natki pietruszki (użyłam też trochę szczypiorku i odrobinę tarragonu)
sól, pieprz
papryka w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie ciasta:

Mąkę wsypać do miski, dodać dużą szczyptę soli, wlać roztrzepane jajko, oliwę i wodę. Dokładnie wymieszać i ugniatać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie przygotować farsz.

Przygotowanie farszu:

Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej pokrojonego w cienkie plasterki pora, przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę (użyłam jej ponieważ miałam małego pora). Wszystko smażyć aż zmięknie i zacznie lekko brązowieć. Usmażonego pora przełożyć do miseczki.

Na lekko ;natłuszczonej patelni krótko przesmażyć pieczarki pokrojone w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości grzybów). Do tego dania polecam młode, twarde, białe pieczarki. Nie puszczają one dużo wody, zachowują jasny kolor, a po upieczeniu pozostają jędrne.

W niewielkim naczyniu roztrzepać jajka, dokładnie wymieszać ze śmietaną (creme fraiche), dobrze doprawić solą i pieprzem, ja dodałam także ostrej papryki w proszku i posiekanych ziół.

Ciasto rozwałkować na w miarę cienki placek, ułożyć w naczyniu do pieczenia tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową, można ją wysypać grochem, fasolą lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Podpieczone ciasto wyjąć zdjąć folię. Spód tarty wyłożyć przesmażonymi porami, na nich ułożyć pieczarki, wszystko zalać mieszaniną jajka i śmietany.

Piec w 180 stopniach przez około 20 minut lub aż wypełnienie się zetnie.

Podawać na ciepło lub na zimno z ulubioną sałatą, u mnie była to mieszanka zieleniny (szpinak, rukola, rukwia wodna) polana oliwą z różowym pieprzem.

Re: co na obiad

Nowy postWysłany: pon 20.07.2015, 18:51
przez wonodermo
a ja miałem zwyczajną pizzę, bo nawet w taki upał mi się jeść nie chce
___________________________
herculite xrv - dentaltree