Widok do druku

Forum dysusyjne

co na obiad

Swobodne rozmowy o rzeczach ważnych i mniej istotnych w fotografii i nie tylko.

Re: co na obiad

Nowy postwanita74 | pon 01.06.2015, 8:18

Sama kostka nie zrobi roboty..Trzeba czegoś innego czegoś lepszego. Ja mogę powiedzieć, że dla mnie w niedzielę idealny obiad to ziemniaki ze schabowym i surówka. :) takie polskie danie w sam raz na 7 dzień odpoczynku, polecam każdego się wybrać czasem do babci na to.
wanita74
 
Posty: 5
Na forum od: 24.07.2014
Ostatnio na forum: 01.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postESiemowit98 | pon 01.06.2015, 21:45

Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok. 12 - 15 minut).
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła - dodajemy ugotowany ryż, tuńczyka odciśniętego z zalewy (ale nie zupełnie) i odcedzony groszek - podsmażamy przez 3 - 5 minut.
Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprze. Gotowe!
Wartość odżywcza porcji szybkiego obiadu:
Energia: 355 kcal
Białko: 17,4 g
Tłuszcz: 5,2 g
Węglowodany: 64,7 g
Błonnik pokarmowy: 6,1 g
Cholesterol: 42,5 mg
ESiemowit98
 
Posty: 6
Na forum od: 20.07.2014
Ostatnio na forum: 17.08.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postSavannauk1037 | wto 02.06.2015, 19:19

A na lekko, zupka kalafiorowa XD
Pokroić marchewkę w talarki, pietruszkę, seler i cebulę w małą kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Zalać skrzydełka litrem wody. Zagotować i usunąć szumowiny. Dodać warzywa i gotować do miękkości. Posiekać koperek i natkę pietruszki. Dodać do zupy, podprawić śmietaną. Mięso wyjąć lub podawać z mięsem.
Savannauk1037
 
Posty: 6
Na forum od: 24.07.2014
Ostatnio na forum: 16.07.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postOneCristi1965 | wto 09.06.2015, 7:30

Placki ziemniaczane
ziemniaki 1 kg
cebula 2
Czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki
jajka 2
mąka pszenna 2-3 łyżki
sól i pieprz
olej lub smalec do smażenia


Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Uwaga: aby masa ziemniaczana nie ciemniała niektórzy dodają do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem.
OneCristi1965
 
Posty: 4
Na forum od: 24.07.2014
Ostatnio na forum: 09.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postMrKaila2278 | wto 09.06.2015, 11:59

A u nas wegetariańsko: kotlety z jaglanki

Składniki:

Szklanka kaszy jaglanej
10 średnich pieczarek
1 cebula
1 jajko (opcjonalnie – bo składniki i tak się ładnie kleją)
Natka pietruszki
Łyżka sosu sojowego
Otręby orkiszowe
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia kotletów

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda ledwie zakrywała kaszę. Gotujemy ok. 7 minut. Następnie zostawiamy na ciepłym palniku na kolejne 20 minut. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki, a następnie dodajemy do cebuli i podsmażamy, aż odparuje się nadmiar wody. Pod sam koniec doprawiamy pieczarki sosem sojowym. Do miski wrzucamy jeszcze ciepłą kaszę (lepiej się wtedy lepi) oraz pieczarki z cebulą. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Dodajemy jajko (nie jest to konieczne), łyżkę otrębów orkiszowych, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie oleju aż się zarumienią.
MrKaila2278
 
Posty: 4
Na forum od: 24.07.2014
Ostatnio na forum: 09.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postRinaUK93 | sob 20.06.2015, 12:07

MIĘSNE PULPECIKI Z RYŻEM W SOSIE ŚMIETANOWYM!
Do miski z mięsem wrzucamy ugotowanych ryż, dodajemy jajko, oraz pokrojoną w kostkę cebule, doprawiamy solą i pieprzem, można dodać odrobinę papryki ostrej.
Wszytko mieszamy. Z mięsa formujemy kuleczki średniej wielkości mogą mieć wielkość piłki pinpongowej.
Wkładamy do garneczka zalewany litrem wody, tak by wszystkie pupleciki były pod wodą, wrzucamy warzywa której wczesniej pokroiłam w kostkę, wrzucam kostki bulionowe i gotuje na średnim ogniu 40-45 min zależy od wielkości puplecików.
W szklance rozrabiam mąkę ze śmietaną dodaje trochę wywaru z brulionu, ponownie mieszamy jeśli nie ma grudek wlewam do naszych pulpecików i gotuje jeszcze 5 min. :!:
RinaUK93
 
Posty: 4
Na forum od: 24.07.2014
Ostatnio na forum: 23.07.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postMclorene80 | sob 20.06.2015, 17:32

Lasagne...mniam mniam...
Do garnka o pojemności minimum 3 litry wlewamy 100ml oleju i rozgrzewamy. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso mielone i smażymy, za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy mięso w garnku. Po 10min doprawiamy do smaku solą, pieprzem,papryką słodką, oregano, bulionem w płynie. Po kolejnych 10min dodajemy koncentrat pomidorowy mieszając ciągle tłuczkiem do ziemniaków przez kolejne 5min. Całość z garnka wylewamy na durszlak żeby zbędny nam tłuszcz odcedzić.
Do miski lub garnka wlewamy 3 litry ciepłej wody o temperaturze 50 stopni wlewamy resztę oleju, następnie wkładamy pojedynczo płaty makaronu, (na blachę o wymiarach 40cm/25cm) potrzeba 22 płaty. Zostawiamy w wodzie z 12min aż zmięknie.
Na blachę o wymiarach 40cm/25cm wykładamy makaron na całą powierzchnie stylem zakładkowym, następnie wykładamy warstwę mięsa ok.2cm, polewamy pulpą pomidorową obsypujemy starannie serem żółtym i powtarzamy makaron, mięso, pulpa, ser, makaron, mięso, pulpa tak przygotowaną blachę wkładamy do pieca na 180 stopni ok. 90min
Lasagne musi trochę ostygnąć przy czym odparuje i będzie łatwiejsza do porcjowania. Porcję lasagne ułożyć na talerzu obsypać żółtym serem wsadzić na 5 min do piekarnika aż ser się zarumieni. Dekorować pulpą pomidorową, świeżą bazylią i płatkami parmezanu.
Mclorene80
 
Posty: 3
Na forum od: 24.07.2014
Ostatnio na forum: 20.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postHIPERKILIAN1374 | sob 20.06.2015, 18:39

1kg karkówki
3 cebule
1/4 szklanki sosu sojowego
1 szklanka bulionu wołowego
3 liście laurowe
1 ząbek czosnku
oregano do smaku
1 łyżka oleju
sól

Mięso natrzeć solą, pieprzem i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Cebule posiekać. Sos sojowy połączyć z bulionem, liście laurowe, czosnek i oregano. Wszystkie składniki połączyć razem w naczyniu żaroodpornym. Piec 5 godzin w temperaturze 160 stopni. Podawać z ryżem
HIPERKILIAN1374
 
Posty: 4
Na forum od: 24.07.2014
Ostatnio na forum: 10.08.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postfotorun | nie 21.06.2015, 21:31

Dzisiaj były domowe hamburgery:)
fotorun
 
Posty: 448
Na forum od: 25.07.2014
Ostatnio na forum: 01.02.2019
 

Re: co na obiad

Nowy postJacquiline2340 | pon 22.06.2015, 17:33

a ja wczoraj dostałem na obiad młode ziemniaczki z koperkiem do tego mizerie i schabowego. Po prostu palce lizać. Takie "słodycze" to ja uwielbiam
Jacquiline2340
 
Posty: 5
Na forum od: 27.07.2014
Ostatnio na forum: 13.08.2015
 

Kto jest na forum

Na Forum jest 15 użytkowników: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 15 gości (oparte na użytkownikach aktywnych przez ostatnie 5 minut)
Najwięcej użytkowników (556) było obecnych: wto 23.08.2016, 13:49

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości

TWOJE UPRAWNIENIA

Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Powrót do Pogawędki na różne tematy

cron