Widok do druku

Forum dysusyjne

co na obiad

Swobodne rozmowy o rzeczach ważnych i mniej istotnych w fotografii i nie tylko.

Re: co na obiad

Nowy postasia548 | wto 21.04.2015, 12:05

Dzisiaj na obiad robię pupleciki z indyka, sosem azjatyckim na bazie mleka kokosowego i pomidorów, podane z ryżem basmati.
asia548
 
Posty: 664
Na forum od: 02.03.2014
Ostatnio na forum: 10.10.2019
 

Re: co na obiad

Nowy postdanewks79 | wto 21.04.2015, 12:30

Hmm co na obiad..Jeszcze o tym nie myślałem bo jestem w pracy i tak po 12 właśnie sobie zjadłem 2 śniadanie przecież..Jeśli jednak miałbym coś po prostu jakoś tak polecić na obiad to może coś na szybkości w stylu makaron z serem albo właśnie coś takiego hehe
danewks79
 
Posty: 6
Na forum od: 20.07.2014
Ostatnio na forum: 21.05.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postKKasia | wto 21.04.2015, 16:59

A my już po obiedzie - dzisiaj zaserwowałam spaghetti bolognese :) Sprawdzone danie dla całej rodzinki - na razie wszystkim smakuje (puki się nie przejedzą ;) )...

______________________
ogłoszenie korepetycje :: sudoku gra
Ostatnio edytowany przez KKasia, sob 30.05.2015, 13:12, edytowano w sumie 1 raz
KKasia
 
Posty: 16
Na forum od: 31.03.2015
Ostatnio na forum: 21.07.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postExtrafloryn86 | śro 22.04.2015, 14:28

makaron ze szpinakiem

Składniki

1 opakowanie makaronu ( motylki ale niekoniecznie)
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy lub oleju
żółty ser do posypania

Etapy przygotowania

1

Nastawić wodę na makaron.Posolić.Na patelnię wlać oliwę i wyłożyć zamrożony szpinak.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do szpinaku.Można też go drobniutko posiekać jeżeli nie ma praski.Posolić szpinak i wodę na makaron.
2

Jedno i drugie robi sie równocześnie-odrobina wprawy i danie jest naprawdę błyskawiczne.Kiedy woda sie zagotuje wrzucić makaron i gotować al dente(kupuję tylko włoski makaron ponieważ w naszym nie potrafie wychwycić prawidłowego momentu).Nie patrzeć na przepis na opakowaniu tylko próbować co jakiś czas.
3

Kiedy szpinak odparuje wodę jest dobry.Wyłączyć i czekać na makaron.Ugotowany makaron odcedzić,nie przelewać!Połączyć ze szpinakiem i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu.Jeżeli mamy parmezan to dodajemy go w tym momencie, żeby mógł się rozpuścić.
4

Nie polecam parmezanu mielonego-nie ten smak i pozostaja grudki.Jedynie prawdziwy w kawałku ,ścierany bezpośrednio na makaron.Jeżeli nie mamy możemy użyć jakiegokolwiek sera żółtego,byleby był twardy .Wykładamy potrawę na talerze i tam posypujemy suto(nie żałujemy,naprawdę) żółtym serem.Zajadamy.Moja córa prosi o szpinak w tej postaci bardzo często!
Extrafloryn86
 
Posty: 6
Na forum od: 22.07.2014
Ostatnio na forum: 12.05.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postfotorun | nie 26.04.2015, 22:54

spaghetti zawsze spoko:)
fotorun
 
Posty: 498
Na forum od: 25.07.2014
Ostatnio na forum: 09.10.2019
 

Re: co na obiad

Nowy postTAMARAQWE2454 | wto 28.04.2015, 9:17

mielone

Składniki

800 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
1 bułka czerstwa
2 małe cebule
1 jajko
1-2 łyżeczki musztardy
do smaku sól i świeżo zmielony pieprz
3-4 łyżki oleju roślinnego
1-2 łyżki masła do smażenia

Sposób przygotowania:

Bułkę namocz w ciepłej wodzie
Obierz cebulę i drobno posiekaj
Umyj natkę pietruszki, osusz i drobno posiekaj
W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem, musztardą, cebulą, odciśniętą bułką, natką
Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i uformuj 8 kotletów
Rozgrzej olej na patelni i smaż przez ok. 2 minuty aż będą brązowe po obu stronach
Zmniejsz ogień, dodaj masło i smaż przez kolejne 4-5 min., od czasu do czasu polewając kotlety masłem
Odsącz na papierowych ręcznikach
TAMARAQWE2454
 
Posty: 7
Na forum od: 22.07.2014
Ostatnio na forum: 05.05.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postELEIGH1220 | wto 28.04.2015, 10:15

ZIELONA ZUPA

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 40 minut

– 3 marchewki
– pietruszka
– mały seler
– 1/2 pora
– 5-6 średnich ziemniaków
– 400 g mrożonego szpinaku rozdrobionego*
– łyżka masła
– sól
– 2 litry wody

dodatki
– kwaśna śmietana 18%

Szpinak najlepiej wyciągnij wcześniej by się pomału rozmroził, wkładanie rozmrożonego szpinaku do wrzątku może zmienić jego smak. Marchewkę, pietruszkę, seler i por pokrój drobno. Zalej wodą, dodaj masło i od chwili zagotowania gotuj 20 minut. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, dodaj sól do smaku i gotuj jeszcze 15 minut.

Dodaj szpinak i gotuj ostatnie 5 minut. Najlepiej odstawić do ostudzenia wtedy smaki lepiej się wymieszają i smak zupy jest bogatszy. Można też zajadać zupę od razu! Do talerza z zupą dodałam łyżkę gęstej śmietany. Dla mojej rodziny nie mogło też zabraknąć chleba z masłem.

Smacznego
ELEIGH1220
 
Posty: 6
Na forum od: 22.07.2014
Ostatnio na forum: 29.04.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postSuperDee1432 | wto 28.04.2015, 13:39

Placki po węgiersku wg Magdy Gessler

Placki po węgiersku to przepis znany i lubiany a sposobów ich przygotowania jest chyba tyle ile gospodyń domowych. Pomysł na przygotowanie placków w ten sposób zrodził się kilka lat temu kiedy razem z Elą oglądałyśmy Kuchenne Rewolucje i spisałyśmy to i owo co było pokazane podczas pichcenia popisowej kolacji. Powiem szczerze, że przepis robiłam już kilkakrotnie za każdym razem zmieniając proporcje tak aby jak najbardziej zbliżyć się do ideału (jadłam oryginał już kilkakrotnie) i... dzisiaj z czystym sercem muszę przyznać, że wreszcie udało mi się!! Nie jest to jedynie moje subiektywne zdanie lecz również opinia stołowników, którzy oryginał też już w swoim życiu kilkakrotnie jedli. Jednym słowem wskoczyłam na kulinarne wyżyny i aż fruwam z dumy!! :) Placki przygotowane w ten sposób to jest strzał w dziesiątkę, przygotujcie je w domu a gwarantuję, że oczarujecie każdego kto będzie je jadł.

Placki ziemniaczane:
8-10 średniej wielkości ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 duże cebule
2 jajka
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać mąki, jajka, starte cebule na papkę) przyprawy. Wymieszać. W razie potrzeby (gdy ziemniaki są dość soczyste i puszczą dużo wody) dodać odrobinę mąki.
Gulasz:
1kg łopatki wieprzowej
1 duża papryka czerwona
1 duża cebula
4 średnie ogórki kiszone
2 puszki krojonych pomidorów
1,5łyżeczki słodkiej papryki
1 niepełna łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki (spore) kminku mielonego
1 łyżka smalcu
4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku (ze środka pozbyć się rdzenia w postaci zielonego kłącza)
Mięso pokroić w średniej wielkości (3-4cm) kostkę. Posolić i popieprzyć.
Smalec rozgrzać na patelni, dodać paprykę słodką, ostrą i kminek, chwilę przesmażyć.
Dodać pokrojone w ś mięso. Przesmażyć (ok.10min.) Zdjąć z ognia, przełożyć mięso do garna, podlać 1/3 szkl. wody.
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zeszklić pokrojoną w drobne piórka cebulę. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i drobno posiekane ogórki.Całość podsmażyć ok. 5-7min.
Dodać do mięsa, wlać pomidory, dorzucić czosnek, ziele ang., liść laurowy i pieprz. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Dusić do czasu aż sos się zredukuje a mięso będzie miękkie. W razie potrzeby doprawić do smaku ponownie kminkiem (sos ma intensywnie pachnieć kminkiem).
Z ciasta na placki usmażyć 6 dużych placków ziemniaczanych.
Usmażone placki położyć na talerzu (1 = 1 porcja), na środku położyć łyżkę śmietany, po drugiej stronie polać gulaszem (jak na zdjęciu). Śmietanę można posypać odrobina zieleniny.
SuperDee1432
 
Posty: 7
Na forum od: 22.07.2014
Ostatnio na forum: 10.05.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postECOWENESA94 | śro 29.04.2015, 0:17

Gesler niby dobrze gotuje smaczne placki chyba jej najlepszy przepis jakikolwiek jadłem dodatkiem sam robiłem polecam. Fajny temat założony, jeśli chodzi o gotowanie ciekawe przepisy nie trzeba sporo szukać zaraz pierwszy lepszy przepis i można gotować
ECOWENESA94
 
Posty: 6
Na forum od: 22.07.2014
Ostatnio na forum: 07.05.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postkiaradevil2322 | śro 29.04.2015, 11:14

Polecam bardzo szybką i smaczną potrawę. Makaron z tuńczykiem i oliwkami. Na patelnię dać puszkę tuńczyka w oleju, do tego mały słoiczek oliwek pokrojonych na pół. Zagrzać i wymieszać, na koniec dodać kwaśną śmietanę. W międzyczasie ugotować makaron. Połączyć.
kiaradevil2322
 
Posty: 7
Na forum od: 22.07.2014
Ostatnio na forum: 20.05.2015
 

Kto jest na forum

Na Forum jest 4 użytkowników: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 4 gości (oparte na użytkownikach aktywnych przez ostatnie 5 minut)
Najwięcej użytkowników (556) było obecnych: wto 23.08.2016, 13:49

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości

TWOJE UPRAWNIENIA

Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Powrót do Pogawędki na różne tematy

cron