Widok do druku

Forum dysusyjne

co na obiad

Swobodne rozmowy o rzeczach ważnych i mniej istotnych w fotografii i nie tylko.

Re: co na obiad

Nowy postPROLINDA73 | pon 13.04.2015, 8:36

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą - składniki:

1.5kg ziemniaków
1kg kapusty kiszonej
30dkg chudego wędzonego boczku
40dkg różnych kiełbas wędlin i resztek mięs
3 cebule
2 spore pomidory
10dkg żółtego sera
150ml słodkiej śmietanki
100ml mleka
łyżka mąki
dwie łyżki dobrego majonezu
dwie łyżki koncentratu pomidorowego
dwie kostki rosołowe
3 łyżeczki cukru
przyprawy: majeranek
papryka słodka
lubczyk
zioła prowansalskie
sól
olej do smażenia

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą - sposób przygotowania: 1. Ziemniaki gotujemy, mogą być delikatnie niedogotowane, odstawiamy do przestygnięcia.
2. Jedną cebulę kroimy w talarki, wrzucamy na rozgrzany olej, solimy. Pokrojony w większą kostkę boczek dorzucamy do cebuli i smażymy kilka minut na średnim ogniu. Dodajemy koncentrat, mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu jeszcze chwilę.
3. Kapustę odsączamy i kroimy dość drobno, wrzucamy na patelnie z boczkiem i cebulą. Mieszamy kilka minut, uważamy aby się nie przypaliło. Posypujemy dwiema łyżeczkami cukru, pieprzymy, dodajemy odpowiednią ilość majeranku i papryki. Smażymy jeszcze chwile na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
4. Przestygnięte ziemniaki obieramy i kroimy w centymetrowe talarki. Jedną część układamy na dnie brytfanny, delikatnie solimy i przykrywamy całą przygotowaną kapustą. Wierzch smarujemy majonezem, przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków.
5. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy pokrojoną w kawałki kiełbasę i resztę wędlin, posypujemy papryką i smażymy kilka minut. Przykrywamy tym warstwę ziemniaków.
6. Na reszcie tłuszczu na patelni podsmażamy posoloną i pokrojona w talarki cebule, chwile później dodajemy pieprz i resztę cukru, oraz paprykę. Zmniejszamy do minimum płomień i przykrywamy, dusimy ok 3-4 min. Układamy na wierzch zapiekanki, przykrywamy pokrojonymi w plastry pomidorami, przyprawiamy ziołami prowansalskimi.
7. W 150 ml gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i gotujemy w małym garnku, dolewamy śmietankę. Gotujemy na bardzo małym ogniu i rozpuszczamy w tym starty ser, mieszamy i zagęszczamy rozprowadzoną w mleku mąką. Gotujemy chwilę bez przerwy mieszając. Sosem przykrywamy pomidory, całość zalewamy szklanką rosołu z drugiej kostki. Całość przykrywamy i zapiekamy w temp 180 stopni przez około 60 min, pod koniec możemy odkryć, aby zapiekanka nam się ładnie zarumieniła. Smacznego!
Danie to mimo wielości składników i pozornie pracochłonnego przygotowanie jest niedrogie i bardzo proste w przygotowaniu. Smakuje fantastycznie i wszystko jest kwestią swobodnego doboru przypraw. Jest doskonałym pomysłem na przyjęcie gości.
PROLINDA73
 
Posty: 7
Na forum od: 20.07.2014
Ostatnio na forum: 08.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postfrancie1431 | pon 13.04.2015, 9:10

Obiad po polsku, czyli domowe gołąbki

Składniki



500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka)
główka kapusty
200 g ryżu
sól, pieprz
majeranek
natka pietruszki
cząber
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
masło
1 l bulionu olej

Słuchając wskazówek mojej babci po raz pierwszy w życiu zrobiłem gołąbki. Podczas, gdy one się gotowały ja zastanawiałem się, czy przypadkiem nie porwałem się z motyką na słońce. Mimo, że przygotowania były dość mozolne, to efekt (jak na debiut) był całkiem niezły.
sposób przygotowania

Z kapusty wytnij głąb. W dużym garnku (takim, w którym zmieści się cała główka kapusty) zagotuj wodę.

Do gotującej się wody włóż kapustę. Po kilku minutach obierz wierzchnie liście, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obieraj i wyciągaj kolejne liście.

Wybierz najładniejsze i największe liście. Zetnij z nich zgrubienie głównego nerwa.

Ryż gotuj trochę krócej, niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodaj go do surowego mięsa, a następnie przypraw solą, pieprzem, majerankiem, cząbrem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pokrojoną drobno natką pietruszki oraz przesmażoną na maśle cebulą, pokrojoną w drobną kostkę.

Całość wyrób, aż masa ładnie się połączy.

Farsz nałóż na liście kapusty i formuj gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.

Dno garnka, w którym będziesz je gotować, wyłóż liśćmi kapusty, które Ci zostały. Gołąbki ułóż tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możesz ułożyć je warstwowo.

Następnie zalej je bulionem, tak aby wszystkie zanurzone były w płynie, ewentualnie dolej jeszcze wody. Gotuj je ok. 40 min. na małym ogniu.

W tym samym czasie przygotuj idealny sos do gołąbków, przepis na niego znajdziesz tutaj http://www.codogara.pl/11191/sos-pomidorowy/.

Kiedy już wyjmiesz gołąbki z garnka, pozostaw je na chwile do ostygnięcia, pozbądź się wody i przesmaż je na oleju, aż będą rumiane - tu tkwi sekret doskonałego smaku - dzięki przysmażeniu kapusta wydobywa doskonały smak - sekret, który nie zdradzi Wam żaden kucharz. Gotowe gołąbki podaj z gorącym sosem pomidorowym.
francie1431
 
Posty: 7
Na forum od: 20.07.2014
Ostatnio na forum: 21.08.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postTAMEKAVIP2362 | pon 13.04.2015, 11:33

Pyszne naleśniki z mięsem mielonym - składniki:

mięso mielone
czerwona fasola
sałata
mieszanka przypraw ostrych
czosnek
cebula
starty żółty ser
oliwa lub olej
sos pomidorowy
sos chilli
oregano
bazylia
pieprz
sól
vegeta
2 szkl. mleka
2 jajka
2 szkl. wody gazowanej
mąka pszenna
sól
odrobina sody oczyszczonej

Pyszne naleśniki z mięsem mielonym - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto na naleśniki:
jajka ubij z sola, dodaj po szklance wody i mleka, do tego dodaj mąkę, tak by ciasto było dość gęste; dodaj resztę płynów, gdy ciasto będzie odpowiednie dodaj sodę i delikatnie wymieszaj.
Smaż naleśniki tak, aby nie były zbyt cienkie.
Cebule pokrój w piórka, wrzuć wraz z mięsem na rozgrzaną oliwę i smaż do momentu gdy będzie miękkie. Podlej woda, dodaj przecier pomidorowy - ok. 3 łyżek lub do smaku, tak jak lubisz - oraz czosnek, może być granulowany - wtedy więcej - lub pokrojony w kosteczkę!
Sos na patelni ma być bardzo gęsty i ma go być mało, wiec nie można przesadzić z ilością wody! Dodaj fasole oraz przyprawy do smaku. Ja daję dużo pieprzu.
Kiedy mięso będzie już gotowe, na naleśniki kładź po liściu sałaty, na niego układaj dość sporą ilość mięsa i to wszystko posyp serem. Naleśnik złóż na pół. Możesz go polać sosem czosnkowym. Polecam do wina wytrawnego :)smacznego!!!
TAMEKAVIP2362
 
Posty: 8
Na forum od: 20.07.2014
Ostatnio na forum: 24.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postFlorindaABC2758 | pon 13.04.2015, 15:05

Barszcz ukraiński dekorowany śmietaną - składniki:

2 litry wody (lub rosołu albo bulionu warzywnego)
2 buraki
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny (z kapustą)
4-5 ziemniaków
spora garść ugotowanej białej fasoli
kawałek (20-25 dag) mięsa (wieprzowiny wołowiny lub drobiu)
2-3 pomidory (wystarczy też łyżka koncentratu pomidorowego)
1 kwaśne jabłko
sok z cytryny
sól
pieprz
cukier do smaku
koncentrat buraczany dla koloru

Barszcz ukraiński dekorowany śmietaną - sposób przygotowania: Mięso pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej zimną wodą (lub rosołem albo bulionem), ugotuj prawie do miękkości. Co jakiś czas zdejmuj z powierzchni tworzącą się pianę (szumowiny). Cebulę pokrój na cząstki, ziemniaki w dość dużą kostkę, włoszczyznę i buraki zetrzyj na tarce do warzyw, kapustę poszatkuj. Do zupy włóż cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty). Gotuj około 10 minut, dodaj buraki. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, włóż ziemniaki, kapustę, pomidory (albo koncentrat) oraz obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone jabłko. Gdy i te składniki zrobią się miękkie, przypraw zupę do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym, ewentualnie wlej nieco koncentratu buraczanego, aby poprawić kolor. Jeśli gotowałaś barszcz bez mięsa, dodaj teraz masło lub olej. Zupę wlej na talerz, na każdej porcji połóż po 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany. Posyp posiekanym koperkiem i podawaj.
FlorindaABC2758
 
Posty: 8
Na forum od: 20.07.2014
Ostatnio na forum: 03.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postsawicka | pon 13.04.2015, 18:52

Pomysł na pyszny, szybki obiad. Kurczak z cukinią to danie, które robię awaryjnie, gdy nie ma nic w domu. Lubię bardzo kurkumę, więc nie mogło zabraknąć jej w tym daniu. W dodatku zdradzę Wam sekret – takie kolorowe jedzenie bardzo smakuje moim dzieciom :)

Kurczak z cukinią to danie, które zmieniam w zależności od potrzeby dodając więcej warzyw, dorzucam rodzynki czy suszone morele. Za każdym razem jest smacznie.

Składniki

500 g piersi kurczaka lub udek bez kości
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka kurkumy
opcjonalnie 1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
1 mała cukinia
Krok 1
Kurczaka dziele na kawałki takie na jeden kęs. Wrzucam do miski, gdzie mieszam oliwę, miód oraz przyprawy.
Krok 2
Przesmażam na patelni a następnie dodaję pokrojoną cukinię.
krok 3
Całość podsmażam aż kurczak będzie rumiany a cukinia ozłocona na brzegach. Uwaga cukinii nie można dodać za wcześnie bo będzie "rozciapana" :) Smacznego.
sawicka
 
Posty: 5
Na forum od: 13.04.2015
Ostatnio na forum: 28.10.2017
 

Re: co na obiad

Nowy postasia548 | wto 14.04.2015, 19:53

Kasza gryczana gotowana na winie i bulionie, smażony dorsz o surówka z pora to połączenie idealne.
asia548
 
Posty: 591
Na forum od: 02.03.2014
Ostatnio na forum: 29.03.2019
 

Re: co na obiad

Nowy postSHAREN93 | śro 15.04.2015, 9:20

Zdecydowanie wolę taki obiad gdzie są ziemniaczki jakaś surówka czy też po prostu no nie wiem chociażby trochę mieska: ) tutaj najlepiej włąśnie lubię po prostu zjeść jakiegoś schabowego jak to przy niedzieli jest z jakimś dobrym rosołem to mi się akurat bardzo mocno podoba i dla mnie to jest super takie rozwiązanie ; )
SHAREN93
 
Posty: 7
Na forum od: 20.07.2014
Ostatnio na forum: 14.05.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postLinneaTv1745 | śro 15.04.2015, 14:53

Jeśli chce mieć szybko obiadek to po prostu robię coś takiego jak no wiecie szybkie spaghetti i nic właśnie więcej przecież ; )jesli chodzi o to czy lubię takie włoskie dania to jest wtedy tak różnie i zdecydowanie po prostu za nimi nie narzekam tylko jakoś tak no wieci są one la mnie dobre i akurat takie lekkie
LinneaTv1745
 
Posty: 8
Na forum od: 20.07.2014
Ostatnio na forum: 01.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postDeana2672 | pią 17.04.2015, 14:59

kotleciki drobiowe

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka (ok 0,5 kg)
1 łyżka stołowa mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
pęczek natki pietruszki
pieprz, sól
2 jajka
*** dodatkowo: 2 łyżki majonezu i 80 g startego żółtego sera

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Dodać 2 jajka (oraz majonez i ser), posiekaną natkę pietruszki, obie mąki. Przyprawić, wymieszać. Nakładać cienkie kotleciki na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć do zarumienienia.

Smacznego! :)
Deana2672
 
Posty: 8
Na forum od: 20.07.2014
Ostatnio na forum: 24.04.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postInterretta2326 | pią 17.04.2015, 17:20

Nigdy nie byłam, nie jestem i nie będę dobrą kucharką. Często korzystam z gotowych obiadów, na szczęście przy miejscu mojego mieszkania jest blisko Pani, która gotuje domowe, smaczne i zdrowe obiady.
Interretta2326
 
Posty: 5
Na forum od: 20.07.2014
Ostatnio na forum: 21.04.2015
 

Kto jest na forum

Na Forum jest 10 użytkowników: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 10 gości (oparte na użytkownikach aktywnych przez ostatnie 5 minut)
Najwięcej użytkowników (556) było obecnych: wto 23.08.2016, 13:49

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości

TWOJE UPRAWNIENIA

Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Powrót do Pogawędki na różne tematy

cron