Widok do druku

Forum dysusyjne

co na obiad

Swobodne rozmowy o rzeczach ważnych i mniej istotnych w fotografii i nie tylko.

co na obiad

Nowy postSlawomiraqwe89 | pią 16.01.2015, 14:46

placki po węgiersku

Składniki:
Gulasz:
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np. karkówka)
20 dag pieczarek
2 czerwone papryki
2 duże cebule
ząbek czosnku
3-4 łyżki mąki
1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3-4 ziarnka ziela angielskiego
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
kilka łyżek oleju do smażenia
pieprz
sól

Placki ziemniaczane:
1 i 1/5 kg dużych ziemniaków
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia


Do podania:
śmietana gęsta 12%

Krok 1

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w kostkę i smaż na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda.

Krok 2

Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch strona na patelni na rozgrzanym olejem, następnie przełóż do garnka. Na te samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalej bulionem, tak by przykrył mięso, i duś około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki i świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar wody.

Krok 4

Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła.

Krok 5

Kiedy spód będzie rumiany, przyłóż na patelnię duży talerz i zdecydowanym ruchem odwróć ją do góry dnem, by przełożyć placek na talerz. Następnie bardzo ostrożnie zsuń go z powrotem na patelnię i smaż z drugiej strony.

Krok 6

Usmażony placek przełóż na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałóż gulasz i nakryj drugą połówką placka. Udekoruj kleksem śmietany i podawaj.

Rada: niewykorzystany gulasz możesz podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możesz usmażyć małe placki i podawać je ze śmietaną lub z surówką z białej kapusty.
Slawomiraqwe89
 
Posty: 8
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 17.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postSlawomiraqwe89 | pią 16.01.2015, 14:47

Kurczak w ryżu
/Smacznego
Propozycja 1. Kurczak w ryżu

Składniki:
Reklama

- 40 dag piersi z kurczaka,
- 1/2 brokuła,
- 20 dag ryżu 3 kolory,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- olej,
- sól, pieprz,
- ostra papryka

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso odstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ryż i chwilę go przesmażyć. Zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, ugotować. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć go w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju przesmażyć plastry mięsa, połączyć z ryżem i brokułami. Po kilku minutach smażenia podawać. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.


Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news- ... gn=firefox
Slawomiraqwe89
 
Posty: 8
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 17.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postokasanaka | pią 16.01.2015, 22:52

Już wiem co jutro zrobię na obiad. Mam cały dzień wolny i myślałam o czymś specjalnym. Uwielbiam kurczaka, ryż i brokuły, więc będzie to idealne danie na jutrzejszy, mam nadzieję, że piękny dzień ;).
okasanaka
 
Posty: 1
Na forum od: 16.01.2015
Ostatnio na forum: 16.01.2015
Profesjonalne systemy tourguide
 

Re: co na obiad

Nowy postULTRAJANAE90 | pon 19.01.2015, 8:57

Polędwiczki wieprzowe w pistacjach z sosem wiśniowym i sałatką z bobu

Składniki:

polędwica wieprzowa 1000 g
pieprz biały 6 g
pieprz syczuański 1 4⁄5 g
kolendra 3 g
sól gruboziarnista 1 szczypta
skórka z pomarańczy 40 g
olej rzepakowy b.d.
miód b.d.
pistacje 200 g
wiśnie 500 g
ocet balsamiczny 60 ml
cynamon 1⁄2 g
papryczka chilli suszona 1 sztuka
cukier trzcinowy 40 g
mąka ziemniaczana 5 g
bób 500 g
oliwa z oliwek b.d.
sok z cytryny 20 ml
parmezan 100 g
chleb 100 g
czosnek 5 g

Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 45 min
2 polędwiczki wieprzowe
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
duża szczypta gruboziarnistej soli morskiej
starta skórka z 1 pomarańczy
olej rzepakowy do smażenia
miód
200 g pistacji (przed obraniem)


Sos wiśniowy
500 g wiśni
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki cynamonu
1 suszona papryczka chilli
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Sałatka z bobu
500 g młodego bobu
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól
100 g startego parmezanu
100 g okruchów chleba
1 ząbek czosnku


Przygotowanie:
1. Z polędwiczek odcinamy tzw ogon, czyli węższą część, zachowujemy ją do innej potrawy, na gulaszu, mając równej długości i grubości kawałki mięsa pozbywamy je wszystkich błon, osuszamy ręcznikiem papierowym
2. W moździerzu ucieramy przyprawy, dodajemy startą skórkę z pomarańczy, gotową mieszanką nacieramy mięso, odkładamy na czas przygotowania sosu i sałatki lub na dłużej
3. Sos wiśniowy - wiśnie drylujemy, staramy się zachować przy tej czynności jak najwięcej soku, przekładamy je do garnka, stawiamy na średni gaz, dodajemy ocet balsamiczny, miód, cukier, utartą w moździerzu papryczkę chilli oraz cynamon, całość zagotowujemy, zmniejszamy ognień i gotujemy ok 10 minut, wiśnie powinny się rozpaść i oddać jak najwięcej aromatu do sosu, następnie sos przecedzamy przez gęste sito, dociskając miąższ łyżką, (miąższ można wykorzystać do deseru lub wiejskiego serka)
4. W odrobinie ok. 2 łyżki, zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy ją do klarownego sosu wiśniowego, mieszamy energicznie, chwilę gotujemy żeby zniwelować mączysty posmak, odstawiamy od źródła ciepła
5. Bób - gotujemy w osolonym wrzątku ok 10 minut, powinien być al dente, odcedzamy, natychmiast hartujemy w wodzie z lodem, obieramy, okraszamy sokiem z cytryny, odrobiną oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem
6. Miąższ chleba rozdrabniamy blenderem na okruchy, na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy okruchy i starty na tarce ząbek czosnku, mieszając podsmażamy na złoty kolor
7. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
8. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, na dość dużym ogniu krótko smażymy kawałki polędwicy, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut
9. Pistacje obieramy tłuczemy je w moździerzu w mniejsze kawałki
10. Upieczone polędwiczki smarujemy, za pomocą pędzla, odrobiną miodu, następnie obtaczamy w pokruszonych pistacjach
11. Bób wykładamy na talerz, posypujemy przygotowanymi okruchami z czosnkiem oraz startym parmezanem, nakładamy porcję sosu i układamy kawałki mięsa
ULTRAJANAE90
 
Posty: 7
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 15.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postcytelaksi | wto 20.01.2015, 0:00

muszę w końcu spróbować zrobić te placki :D
cytelaksi
 
Posty: 3
Na forum od: 19.01.2015
Ostatnio na forum: 21.01.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postTristawroc2346 | wto 20.01.2015, 20:52

Przepis na pizzę- cienkie ciasto :)

ja robię z tego przepisu i jest pycha :)

dodatki w zależności od tego co lubicie :)



NA CIASTO:
14g drożdży
1,5 szkl. mąki pszennej
1mała łyżeczka soli
3 łyzki oleju

SOS:
2 puszki pomidorów w puszce, bądź koncentrat pomidorowy
2 ząbki czosnku,
sól, cukier, oregano, papryka czerwona sypka, olej

DODATKI:
szynka/ kiełbasa/ salami/ papryka w plasterkach lub pokrojona w kostkę
ser żółty


PRZYGOTOWANIE CIASTA:


1. drożdże rozpuścić w pół szklanki letniej wody. Mąkę przesypać do miski, wlać drożdże, dodać 1płaską łyżeczkę soli, 2łyżki oleju, całość dokładnie wymieszać. Jeżeli konsystencja ciasta jest zbyt miękka to dodać mąki, a jeśli twarda dodać wody.


2. Następnie ciasto trzeba wyłożyć na deskę posypaną mąką i tam ugniatać około 10 minut, tak aby masa stała się plastyczna. Wyrobione ciasto przełożyć ponownie do miski i pozostawić do wyrośnięcie około 15 min.


3. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je ponownie na deskę i tam uformować okrągły placek wałkiem do ciasta, co jakiś czas go przewracając na druga stronę.
Następnie trzeba przygotować blachę do piekarnika, posmarować blachę olejem i przełożyć ciasto (po bokach blachy ma być grubsze)

PRZYGOTOWANIE SOSU:


1. pomidory z puszki wylewamy na patelnię wysmarowaną olejem, pomidory smażymy na średnim oleju, aż do momentu uzyskania gęstej konsystencji, doprawiamy (solą, pieprzem, papryką, cukrem), wciskamy 2 ząbki czosnku. Na koniec dodajemy 2-3 duże łyżki oregano.

Ser trzemy, a kiełbasę kroimy w plasterki, bądź kostkę, paski

Na ciasto wylewamy sos, na sos układamy dodatki

PIECZENIE:
nastawić piekarnik na około 230st. pieczemy 6-10 minut (w zależności od grubości ciasta), po tym czasie wyjmujemy pizze aby posypać ją serem, ponownie wkładamy do piekarnika na około 4 minuty
Tristawroc2346
 
Posty: 6
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 24.08.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postwiaczeslaw1565 | pią 23.01.2015, 12:59

Kurczak w ryżu
/Smacznego
Propozycja 1. Kurczak w ryżu

Składniki:
Reklama

- 40 dag piersi z kurczaka,
- 1/2 brokuła,
- 20 dag ryżu 3 kolory,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- olej,
- sól, pieprz,
- ostra papryka

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso odstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ryż i chwilę go przesmażyć. Zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, ugotować. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć go w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju przesmażyć plastry mięsa, połączyć z ryżem i brokułami. Po kilku minutach smażenia podawać. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.
wiaczeslaw1565
 
Posty: 5
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 09.02.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postMcDione95 | pon 26.01.2015, 10:06

kluski leniwe

Składniki

• 200 g twarogu półtłustego lub tłustego
• 1 jajko
• pół szklanki mąki pszennej
• pół opakowania cukru wanilinowego
Wykonanie

Jajko roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem do jednolitej konsystencji.

Twaróg przetrzyj przez sito lub rozgnieć widelcem. Dodaj do niego mąkę pszenną, jajko i cukier waniliowy.

Zagnieć ciasto, nie podsypując za dużo mąki.

Z ciasta formuj wałki i pokrój kluski ukośnie na paski wielkości ok. 2-3 cm.

Zagotuj wodę. Do osolonego wrzątku wrzuć kluski leniwe, delikatnie mieszając odczekaj około 1-2 minut od wypłynięcia. Polej bułką z masłem lub śmietaną (w zależności od upodobań).
McDione95
 
Posty: 7
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 22.05.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postUBYSLAWPL1389 | pon 26.01.2015, 11:29

Kurczak w ryżu
/Smacznego
Propozycja 1. Kurczak w ryżu

Składniki:
Reklama

- 40 dag piersi z kurczaka,
- 1/2 brokuła,
- 20 dag ryżu 3 kolory,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- olej,
- sól, pieprz,
- ostra papryka

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso odstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ryż i chwilę go przesmażyć. Zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, ugotować. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć go w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju przesmażyć plastry mięsa, połączyć z ryżem i brokułami. Po kilku minutach smażenia podawać. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.
UBYSLAWPL1389
 
Posty: 7
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 15.06.2015
 

Re: co na obiad

Nowy postARMANDINA71 | pon 02.02.2015, 11:32

Składniki

makaron
pierś z kurczaka
pieczarki
cebula
śmietana
czosnek
przyprawy: bazylia,papryka,pieprz,sól,gałka muszkatołowa
ser mozzarella
olej
Sposób przygotowania

1.
zapiekanka z makaronem kurczakiem i pieczarkami - krok 1

Pokrojoną pierś z kurczaka posypałam przyprawami i startym czosnkiem. Zalałam odrobiną oleju i odstawiłam żeby się przegryzło.

2.

Cebulę drobno posiekałam. Pieczarki umyłm,obrałam i pokroiłam na cienkie plasterki.

3.
zapiekanka z makaronem kurczakiem i pieczarkami - krok 3

Podsmażyłam wszystko na oleju. Smażyłam nie za długo,żeby nie były za suche. Posoliłam i dodałam pieprz.

4.
zapiekanka z makaronem kurczakiem i pieczarkami - krok 4

Następnie podsmażyłam ale również nie na wiór;-) pierś z kurczaka.

5.
zapiekanka z makaronem kurczakiem i pieczarkami - krok 5

Podgotowałam makaron al dente. Pokroiłam go na paseczki. Rozłożyłam go na blasze.

6.
zapiekanka z makaronem kurczakiem i pieczarkami - krok 6

Na niego rozłożyłam usmażonego kurczaka.

7.
zapiekanka z makaronem kurczakiem i pieczarkami - krok 7

Następna warstwa to pieczarki z cebulą.

8.

Posypałam je resztą makaronu (miałam go sporo)

9.
zapiekanka z makaronem kurczakiem i pieczarkami - krok 9

Wymieszałam śmietanę z przyprawami. I polałam nią zapiekankę

10.
zapiekanka z makaronem kurczakiem i pieczarkami - krok 10

Na wierzch starłam mozzarellę.Posypałam słodką papryką.

11.

Podlałam trochę wodą i piekłam około 30 minut w temp.200 stopni.
ARMANDINA71
 
Posty: 9
Na forum od: 15.07.2014
Ostatnio na forum: 18.05.2015
 

Kto jest na forum

Na Forum jest 4 użytkowników: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 4 gości (oparte na użytkownikach aktywnych przez ostatnie 5 minut)
Najwięcej użytkowników (556) było obecnych: wto 23.08.2016, 13:49

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości

TWOJE UPRAWNIENIA

Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Powrót do Pogawędki na różne tematy