Widok do druku

Forum dysusyjne

Quantuum czy Powerlux?????

Dyskusje na temat zaplecza artystycznego każdego fotografa i wyposażenia studia oraz pracy z oświetleniem.

Quantuum czy Powerlux?????

Nowy postkingofspin | wto 01.12.2009, 12:17

Witam wszystkich mających doświadczenie w pracy z lampami studyjnymi 
Jako że chciałbym zrobić sobie w domu małe studio, postanowiłem zakupić lampy, takie na jakie mnie stać.
Mój wybór padł na lampy Quantuum T-600, niestety zanim zdecydowałem się na konkretnego dostawcę, lampy wycofano ze sprzedaży. Potem były S-400, ale i te wycofano tłumacząc porządkowaniem oferty importera. Zaproponowano mi R+ Digital 400. Nie wiem dlaczego akurat te pozostały w ofercie, bo seria S ma być rozwinięciem, następcom popularnej serii R+. Mają gorsze parametry. No ale zdecydowałem się na nie. To już trzecie lampy z Quantuuma. Ale jakież było moje zdziwienie, a właściwie to zażenowanie, kiedy okazało się że i tych nie ma. Pan Karol napisał mi, że cieszą się popularnością dlatego mogą występować chwilowe braki towaru. Na moje pytanie kiedy będą znowu, odpowiedział, że za 6 tygodni. Tak firma Quantuum rozumie chwilę :-P Oferta codziennie jest uboższa, ale nie potwierdzają faktu likwidacji firmy :-P Czyżby?

Zacząłem zatem zastanawiać się nad alternatywnym sprzętem. Znalazłem lampy Powerlux VC500. Co sądzicie o tych lampach. Widze, że maja lepsze parametry.
A zatem pytanie: Quantuum R+ Digital czy Powerlux VC500?????
kingofspin
 
Posty: 7
Na forum od: 29.09.2009
Ostatnio na forum: 02.04.2010
 

Re: Quantuum czy Powerlux?????

Nowy postwojteh | śro 02.12.2009, 10:28

ja używam co prawda Quantuma - ale Powerlux - to dobry sprzęt ja bym się nie zastanawiał to tak naprawdę tylko subtelne różnice - a obie marki mają to co w lampach jest ważne - jesli chcesz pogadac gg 7098635
wojteh
 
Posty: 1
Na forum od: 02.12.2009
Ostatnio na forum: 04.12.2009
 

Re: Quantuum czy Powerlux?????

Nowy postbartos | śro 02.12.2009, 19:49

kingofspin napisał(a):Jako że chciałbym zrobić sobie w domu małe studio, postanowiłem zakupić lampy, takie na jakie mnie stać.
Mój wybór padł na lampy Quantuum T-600,


jeśli masz naprawdę małe studio to lampy o mocy 600Ws będą za mocne
300-400WS to max
lepiej mieć więcej słabszych lamp niż jedną i to jeszcze za mocną

kingofspin napisał(a):Potem były S-400, ale i te wycofano tłumacząc porządkowaniem oferty importera. Zaproponowano mi R+ Digital 400. Nie wiem dlaczego akurat te pozostały w ofercie, bo seria S ma być rozwinięciem, następcom popularnej serii R+. Mają gorsze parametry.


S-400 fajna lampa :)
mam i jestem zadowolony ...
aż dziwne, że je wycofali bo na stronie dalej są (co prawda jako niedostępne ale są)

a o R+ Digital 400 pierwsze słyszę - chyba chodzi o R+ 300 lub 600 Digital

ja używam tradycyjnych R+300 i R+600 (bez digital) z potencjometrami i te lampy mogę każdemu polecić
zresztą ja (i nie tylko ja :D ) wolę tradycyjny potencjometr niż panel cyfrowy

Potencjometrem bardzo szybko podniosę lub obniżę moc ... później tylko jeden błysk testowy aby lampa naładowała się do właściwej mocy ... 3 sekundy i wszystko ustawione
Przy panelu cyfrowym aby z pełnej mocy ustawić moc minimalna to trzeba z minutę trzymać przycisk do obniżania mocy ... a przy okazji lampa kilkukrotnie błyska rozładowując się. A gdy lampa jest umieszczona wysoko w górze i skierowana lekko do dołu (bardzo częsty przypadek) to nie widać jakie wartości są ustawione na cyfrowym panelu i trzeba albo wejść na jakieś krzesełko czy drabinkę albo obniżać statyw i znowu do podnosić do góry (na tradycyjnym potencjometrze robi się to bardzo szybko i "na czuja" :D )


kingofspin napisał(a):Ale jakież było moje zdziwienie, a właściwie to zażenowanie, kiedy okazało się że i tych nie ma. Pan Karol napisał mi, że cieszą się popularnością dlatego mogą występować chwilowe braki towaru. Na moje pytanie kiedy będą znowu, odpowiedział, że za 6 tygodni. Tak firma Quantuum rozumie chwilę :-P Oferta codziennie jest uboższa, ale nie potwierdzają faktu likwidacji firmy :-P Czyżby?

Zacząłem zatem zastanawiać się nad alternatywnym sprzętem. Znalazłem lampy Powerlux VC500. Co sądzicie o tych lampach. Widze, że maja lepsze parametry.
A zatem pytanie: Quantuum R+ Digital czy Powerlux VC500?????



no tak, Quantuum jest bardzo popularny bo ma najlepszy stosunek jakości do ceny
ale braki niektórych pozycji są u nich bardzo częste ... kiedyś np. chyba z 4 m-ce nie było u nich statywów (AIR 260) ... i w końcu zdecydowałem się na tradycyjne W-806

No ale wszystko jest produkowane na ich zamówienie w Chinach lub Korei więc nie ma się czemu dziwić, że są takie okresy oczekiwania - tym bardziej, że pewnie produkcja nie jest ciągła a tylko raz na jakiś czas jest produkowany dany model ... po czym chińczyk czy koreańczyk robi inny model a znowu po 2 tygodniach jeszcze inny :)

Powerlux - bardzo dobre lampy ale droższe
napisz jakiej wielkości masz studio
ja np. mam 6x5 metrów ( http://blog.ninoveron.com/studio-fotograficzne/ )
i ja zamiast jednego Powerluxa 500 wolałbym kupić dwie sztuki Quantuum R+300 (albo 1x R+300 i 1x PT200)

za mocna lampa będzie Cię ograniczać, mało lamp też będzie Cię ograniczać
dlatego lepiej kupić więcej lamp słabszej mocy
bartos
 
Posty: 5
Na forum od: 21.08.2009
Ostatnio na forum: 08.01.2010
 

Re: Quantuum czy Powerlux?????

Nowy postkingofspin | czw 03.12.2009, 13:18

Właściwie to nie mam studia, a jedynie pokój w mieszkaniu :-) jego rozmiary to max 3,5 x 4,5 m. Lampy jednak chciałbym wykorzystywać, w miarę pojawiających się okazji, do zdjęć w plenerze, czyli w jakichś ciekawych wnętrzach gdzie dodatkowo będzie prąd :-) Dlatego też pomyślałem o mocy 400-600 Ws. Niestety u Quantuum'a tylko jeden model (Dual Power) ma akumulatorowe zasilanie. Czy ta moc to nadal za dużo na zadjęcia we wnętrzach?
kingofspin
 
Posty: 7
Na forum od: 29.09.2009
Ostatnio na forum: 02.04.2010
 

Re: Quantuum czy Powerlux?????

Nowy postbartos | czw 03.12.2009, 21:27

w tym pokoju (3,5x4,5m) to lampy 400-600 będą o wiele za mocne .... nawet jak je skręcisz na minimalną moc 1/32 to i tak będziesz miał tyle światła, że będziesz robić fotki na f/11-f/22 ... o robieniu fotek np. na f/2,8-5,6 zapomnij

ja np. w moim studio (6x5) bardzo często używam kilku (2-3) lamp R+300 skręconych na minimalne wartości (1/32) czyli daje to ok. 9Ws a i tak wychodzą mi przysłony f/5,6-8
więc jeśli Ty w dużo mniejszym pomieszczeniu zastosujesz dwa razy mocniejsze lampy to wyjdą Ci kosmiczne parametry


a jeśli chodzi o zdjęcia we wnętrzach to ...
nie da się odpowiedzieć na Twoje pytania ... bo każde wnętrze jest inne i ma inne wymiary a do tego nie wiem jakie fotki zamierzasz wykonywać
tutaj nie ma czegoś idealnego na każdą okazję (bo takie rzeczy to tylko w Erze :D )

wnętrza mogą być przeolbrzymie np. kościoły, hale sportowe, potężne magazyny, pałace itp...
i wszystko będzie zależało od tego co i jak będziesz chciał oświetlić, jaką przestrzeń i z jakiej odległości
a mogą być też malutkie wnętrza np. pokój w hotelu, sala lekcyjna, biuro, salon w domu ...
wtedy lampy 300-600 Ws powinny Ci w zupełności wystarczyć
bartos
 
Posty: 5
Na forum od: 21.08.2009
Ostatnio na forum: 08.01.2010
 

Re: Quantuum czy Powerlux?????

Nowy postkingofspin | pią 04.12.2009, 14:42

Bartos, dobry przykład z tym studiem, zobrazowało mi to problem mocy lamp i rozmiaru studia :-) Widzę, że i na forum nikona jestes aktywny :-) Czy ty się aby czasem w robocie nie nudzisz? ;-) A jak myślisz, czy jeśli wpierw kupię tylko jedną lampę o mocy 400 to nadal za dużo światła? Kolejną kupił bym juz 300. Zakupy będę czynił stopniowo ze względu na finanse. Wpierw lampa i pierdoły do niej oraz światłomierz, potem następne lampy, potem pewnie większe pomieszczenie. No chyba, że po etapie pierwszej lampy i światłomierza zabawa mi się znudzi :-) Czy dobrze gadam?
kingofspin
 
Posty: 7
Na forum od: 29.09.2009
Ostatnio na forum: 02.04.2010
 

Re: Quantuum czy Powerlux?????

Nowy postbartos | pią 04.12.2009, 19:42

kingofspin napisał(a):Bartos, dobry przykład z tym studiem, zobrazowało mi to problem mocy lamp i rozmiaru studia :-) Widzę, że i na forum nikona jestes aktywny :-) Czy ty się aby czasem w robocie nie nudzisz? ;-)

czasami się pisze to tu to tam :)
raz jest czas a innym razem go nie ma :)

kingofspin napisał(a):A jak myślisz, czy jeśli wpierw kupię tylko jedną lampę o mocy 400 to nadal za dużo światła? Kolejną kupił bym juz 300. Zakupy będę czynił stopniowo ze względu na finanse. Wpierw lampa i pierdoły do niej oraz światłomierz, potem następne lampy, potem pewnie większe pomieszczenie. No chyba, że po etapie pierwszej lampy i światłomierza zabawa mi się znudzi :-) Czy dobrze gadam?


dobrze mówisz
możesz zacząć od jednej czterysetki :)
a później dokupować z czasem to co będziesz potrzebował
bartos
 
Posty: 5
Na forum od: 21.08.2009
Ostatnio na forum: 08.01.2010
 

Re: Quantuum czy Powerlux?????

Nowy postbartos | wto 08.12.2009, 0:57

kingofspin napisał(a):Mój wybór padł na lampy Quantuum T-600, niestety zanim zdecydowałem się na konkretnego dostawcę, lampy wycofano ze sprzedaży. Potem były S-400, ale i te wycofano tłumacząc porządkowaniem oferty importera.


właśnie sobie dzisiaj przeglądam ofertę Quantuuma i widzę pełną dostępność całej serii lamp T
http://quantuum.pl/index.php?lang=pl&ka ... &pg=3&pg=4
za wyjątkiem S400 pozostałe eS też są dostępne
bartos
 
Posty: 5
Na forum od: 21.08.2009
Ostatnio na forum: 08.01.2010
 

Re: Quantuum czy Powerlux?????

Nowy postWedluk | pon 27.09.2010, 10:38

Jedno i drugie Chiny z obu będziesz zadowolony.
Wedluk
 
Posty: 2
Na forum od: 27.09.2010
Ostatnio na forum: 27.09.2010
 

Re: Quantuum czy Powerlux?????

Nowy postroxna154 | czw 01.03.2012, 11:14

Bartos , dobry przykład z tym studiem , zobrazowało me the problem mocy lamp rozmiaru studies Widzę :-) , i na ze forum nikona jestes aktywny :-) ty czy się czasem aby nie w robocie nudzisz ?
roxna154
 
Posty: 3
Na forum od: 24.02.2012
Ostatnio na forum: 18.03.2012
 

Kto jest na forum

Na Forum jest 2 użytkowników: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 2 gości (oparte na użytkownikach aktywnych przez ostatnie 5 minut)
Najwięcej użytkowników (556) było obecnych: wto 23.08.2016, 13:49

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

TWOJE UPRAWNIENIA

Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Powrót do Praca w studio

cron